Odorizantele pentru mașină conțin substanțe care pot cauza alergii și iritații

Data publicării:
deo

Vă propunem un experiment extrem de simplu. Data viitoare când cumpăraţi un brăduț parfumat pentru maşină, uitaţi-vă pe ambalaj şi căutaţi ingredientele! Nu le-aţi găsit? Asta pentru că pe majoritatea acestor tipuri de produse nu sunt trecute.

Producătorii sunt obligaţi să noteze doar anumite substanţe şi numai dacă acestea depăşesc o anumită cantitate reglementată de lege. Este cazul substanţei numită „Limonene”. În contact cu aerul, aceasta poate forma produşi care sunt vinovaţi de unele alergii ale pielii. În plus, poate cauza iritaţii la nivelul ochilor sau plămânilor.

Există însă o mulţime de ingrediente folosite la fabricarea odorizantelor care pot fi periculoase pentru sănătate, mai ales dacă petreceţi mult timp în maşină.

Un exemplu este acetona. Aceasta poate avea efecte neplăcute asupra tractului gastrointestinal, sistemului nervos şi chiar asupra sângelui.

Următoarea substanţă pe lista neagră: propanul. Acesta afectează atât sistemul cardiovascular, cât şi rinichii sau pielea.

Unul dintre ingredientele principale din odorizantele de maşină este bineînţeles parfumul. Pentru a mirosi frumos se folosesc însă până la 400 de substanţe, multe dintre ele periculoase. În fruntea listei se află benzenul, pe care Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului l-a inclus în lista substanţelor periculoase de gradul unu, pentru că poate provoca boli grave precum leucemia.

Peste 80 la sută dintre brăduţii de maşină conţin şi ftalați. Aceste substanţe chimice sunt asociate cu probleme de fertilitate în cazul bărbaţilor, însă le pot cauza probleme grave şi femeilor însărcinate: avort spontan sau malformaţii congenitale ale feților. Mare atenţie, ftalați se găsesc şi în caserolele de plastic sau în compoziţia anumitor substanţe cosmetice.

Care sunt variantele naturale pe care le puteţi folosi pentru a împrospăta aerul din maşină aflaţi duminică, de la ora 13.30, la emisiunea „Tinereţe fără bătrâneţe”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri