Operaţie-comando la Cluj: Medicii au extirpat limba şi laringele unui bărbat bolnav de cancer

Data publicării:
tumoare

O intervenţie chirurgicală curajoasă a fost încheiată cu succes de medicii de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca. Medicii au extirpat limba şi laringele unui bărbat care dezvoltase o tumoare în zona respectivă. Era singura lui şansă la viaţă, spun specialiştii, care au reconstruit limba din muşchi pectorali. Bărbatul este în stare stabilă, iar medicii sunt încrezători că în zilele următoare acesta se va simţi mult mai bine.


În intervenţia chirurgicală ce a durat mai bine de nouă ore, echipa medicală i-a extirpat pacientului laringele şi limba, pe care au reconstruit-o apoi din muşchii pectorali ai bolnavului. Medicii spun că operaţia a decurs exact cum se aşteptau, iar pacientul este acum în stare bună.

El va intra într-o perioadă de recuperare, care se va întinde pe durata mai multor săptămâni. Medicii i-au dat speranţe că va putea vorbi din nou.

Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, a fost diagnosticat cu cancer în ultima fază, în urmă cu un an. De atunci a făcut peste 30 de şedinţe de chimioterapie, fără nici un rezultat însă. În plus, tumoarea s-a mărit în tot acest timp. Chimioterapia afectează de altfel şi recuperarea după operaţie, pentru că generează probleme cu coagularea sângelui, iar „toate ţesuturile arată ca fierte”, explică chirurgul Teofil Lung, conducătorul echipei de medici.

Tumoarea afectase limba, gâtul, dar şi o parte din creierul pacientului, motiv pentru care nici un medic din România nu a vrut până acum să intervină chirurgical. Medicul l-am găsit foarte greu, dintr-o întâmplare. Tatăl meu se uita la televizor, după care ne-a chemat şi pe noi”, povesteşte fiica pacientului, Violeta Ion.

Încercăm să facem pentru a treia oară în România această intervenţie-comando, care constă în îndepărtarea în totalitate a limbii şi a ţesutului de sub limbă”, spunea chirurgul înainte de operaţie. „Şi apoi, în ultimul timp operator, încercăm să facem o reconstrucţie imediată cu un lambou din marele pectoral, pe care încercăm să-l introducem în cavitatea bucală ca să suplinească acest gol”, a explicat medicul.

Chirurgul clujean Teofil Lung este singurul din ţară care a mai realizat astfel de proceduri, două la număr. Ultima a fost realizată în urmă cu zece ani, la o pacientă care a reuşit să vorbească după 21 de zile de la operaţie şi şi-a reluat alimentaţia normală după o lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri