Sari la conținut

Operație în premieră în România. Medicii i-au scos unui bolnav de cancer organe, mușchi și o parte a coloanei

Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală au apelat la o metodă chirurgicală extremă: i-au extirpat bărbatului toate organele din partea inferioară a abdomentului. La operaţia care a durat aproape 24 de ore au participat zeci de medici şi asistenţi. Spitalul a cheltuit pentru intervenţie 36.000, iar Casa Naţională de Sănătate a decontat doar 5%.

Nicolae Androne a fost diagnosticat acum patru ani cu cancer rectal. A fost operat atunci şi credea că tratamentul la care a fost supus l-a vindecat. Doar că în toamna anului trecut, boala a recidivat şi s-a extins la toate organele din partea inferioară a abdomenului.

„Ajunsesem la un moment dat să nu mai pot să merg. Atinsese nervii la picior, nu ştiu ce se întâmplase acolo şi singura soluţie era intervenţia.”, mărturisește Nicolae Androne.

O operaţie extrem de dificilă pentru că medicii au fost nevoiţi să elimine, odată cu tumorile, tot ce se afla în jumătatea inferioară a abdomentului: intestinul gros, vezica urinară, prostata şi chiar muşchii care căptuşesc pelvisul. Deşi intervenţia a fost una extremă, la trei săptămâni de la operaţie, bărbatul poate să meargă. Medicii spun că după un tratament citostatic de şase luni, bărbatul se va putea hrăni normal şi îşi va putea relua activităţile zilnice.

„În momentul de faţă sunt slăbit, nu pot sta mult în picioare, e greu, dar după...Nu o să pot să stau în pat tot timpul. Vreau să merg la muncă.”, spune bărbatul.

Nouă medici şi zeci de asistenţi şi infirmieri au stat aproape 24 de ore în sala de operaţii pentru această intervenţie, în premieră în România. Pe lângă extirparea organelor din pelvis, chirurgii au reconstruit musculatura şi au intervenit şi în zona coloanei vertebrale pentru ca bărbatul să poată merge din nou.

„Pânã nu demult, acești bolnavi erau considerați deasupra resurselor terapeutice întrucât radioterapia, chimioterapia și metodele care se folosesc împotriva bolii neoplastice nu pot fi eficiente la o cantitate atât de mare de țesut.”, explică Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg.

Spitalul Sfanta Maria a cheltuit 36.000 de lei pentru această operaţie, dar va primi înapoi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar 1.450 de lei.

„Noi suntem plătiţi pe tarif pe caz ponderat indiferent că se cheamă hernie sau apendicită. Acest lucru induce în rândul profesioniştilor din Sănătate tendinţa de a face operaţii simple, niciodată complicate”, precizează Narcis Copca, managerul Spitalului Clinic Sfânta Maria.

O astfel de intervenţie poate costa într-un spital din străinătate câteva sute de mii de euro.