Sari la conținut

Operații dificile, efectuate cu aparatura personală a medicilor

Secția nu are un astfel de aparat în momentul de faţă? Departamentul? Nu. Inclusiv partea de instrumentar... sunt aduse de fiecare dată de medicii rezidenţi”, spune medicul Mircea Gheorghiță.

Acesta lucrează de trei ani la secţia de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială a Spitalului Judeţean din Craiova. De fiecare dată îşi aduce ustensilele de la clinica lui particulară. Inclusiv un piezotom, adică acea cutiuţă albă fără de care secţionarea oaselor feţei ar fi mult mai dificilă. L-a cumpărat în urmă cu doi ani cu 8.000 de euro.

Este foarte peste mână. Este greu, dar există o oarecare satisfacţie în momentul în care reuşeşti să faci un lucru şi să ai pretenţia să-l faci bine, sau cel puţin la un nivel european şi ştii că îl faci din propria muncă. Pentru mine personal este satisfacţie”, spune medicul Mircea Gheorghiță.

Chiar şi cel care conduce secţia recunoaşte că pentru pacienţi este un noroc faptul că medicii lucrează şi la clinici private.

Avem instrumentar și de 40-50 de ani în perfectă stare de funcţionare, ceea ce dovedeşte calitatea lui. Dar în acelaşi timp s-a mai și distrus din el. Compensăm acest lucru prin aducerea instrumentarului din cabinetele private”, spune Adrian Fronie, șeful clinicii de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială.

Din cele aproximativ 3.000 de operaţii care se fac anual, jumătate sunt cazuri complexe de reconstrucţie facială.