Operaţii pe cord deschis: Zece copii din Iaşi vor primi ajutorul unei echipe de medici din Italia

Data publicării:
medici spital operatie digi24

Zece copii din Iaşi cu afecţiuni cardiace grave vor fi operaţi de o echipă de medici italieni veniţi în România. Specialiştii din Peninsulă au făcut deja nouă operaţii pe cord deschis la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. Acum, ei au o nouă misiune medicală la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Până acum, astfel de intervenţii se făceau doar în străinătate, la un preţ pe care mulţi părinţi nu şi-l permit.


Daniel are cinci ani şi la naştere a fost diagnosticat cu o malformaţie cardiacă. Orice efort, cât de mic, îi pune viaţa în pericol. De aceea, băieţelul nu ştie ce înseamnă să te joci alături de alţi copii.

Daniel s-ar putea face bine, numai că intervenţia chirurgicală salvatoare nu se face decât în străinătate şi costă câteva zeci de mii de euro, o sumă de care părinţii lui nu dispun. Venirea medicilor italieni specializaţi în chirurgie cardiovasculară pediatrică înseamnă pentru băiat o şansă nesperată la o viaţă normală.

Daniel nu este singurul copil cu astfel de probleme. În zona Moldovei, în fiecare zi se naşte un bebeluş cu malformaţie cardiacă. Puţini sunt însă cei care au norocul lui Daniel: medicii români nu au suficientă experienţă pentru intervenţii chirurgicale atât de delicate cum sunt cele pe cord deschis la copii. Venirea italienilor, care fac astfel de operaţii de aproape două decenii, înseamnă o şcoală bună pentru ei.

Săptămâna viitoare, vor face împreună zece intervenţii. Apoi, doctorii români vor pleca la specializare în peninsulă, la San Donato, un an de zile.

Chirurgii italieni avertizează însă că, pentru a fi cu adevărat de folos micilor pacienţi, specializarea doctorilor nu este suficientă. „Nou-născuţii nu pot fi operaţi, pentru că nu sunt centre suficiente. Aceasta e o problemă importantă şi trebuie să creem în această zonă un centru pentru nou născuţi”, oferă medicul cardiolog Alessandro Frigiola soluţia. Un centru nou de chirurgie cardiovasculară pediatrică costă însă 17 milioane de euro, o investiţie imposibilă fără sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri