Operații pe inimă pentru nou-născuții cu probleme, de luna viitoare la spitalul Marie Curie

Data publicării:
medici din interior-3

Secţia care a costat cinci milioane de euro aşteaptă de trei ani să fie folosită. Unul dintre motive este lipsa personalului specializat în asemenea intervenţii delicate. Acum, medici şi asistenţi vor fi trimişi în străinătate, să înveţe de la medici de renume.

După trei ani, aparatele de anestezie, masa de operaţie şi aparatele care au stat în ţiplă până acum vor fi folosite la intervenţii chirurgicale salvatoare pentru nou-născuţii cu malformaţii la inimă.

„Avem o parte din aparatură, mai trebuie să mai luăm câteva, sunt de pus la punct foarte multe detalii astfel încât în luna spetembrie să putem face prima operație”, a explicat  Daniel Buzatu, managerul Spitalului de Copii Marie Curie

Managerul spitalului de copii Marie Curie estimează că, până la sfârşitul anului, în clinică vor fi făcute 30 de operaţii, cu medici din străinătate, asistaţi de doctori din ţară. Pentru ca şi ai noştri să poată opera singuri, Ministerul Sănătăţii a lansat un program de recrutare a cadrelor medicale, pe care le va trimite la specializare în Italia şi Germania. Cei care vor participa la proiect vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele din ţară timp de cinci ani după terminarea pregătirii.

Odată secția funcțională, mai mulți copii care se nasc cu malformații cardiace vor avea șansă la viață. În acest moment, doar la Târgu Mureș se fac operații, dar doctorii de acolo nu pot opera mai mult de 200 de copii pe an, deși se nasc în jur de o mie de copii cu malformașii cardiace. Apariția altor centre, la Iași și Timișoara, ar rezolva complet problema operațiilor pe inimă.

Secţia de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Marie Curie a fost construită cu bani din donaţii, dar şi cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri