Sari la conținut
News Alert

Operaţii sistate în cinci spitale | Ce se întâmplă cu pacienţii internaţi

Opt copii care trebuiau operaţi de apendicită sau hernie au fost reprogramaţi la Spitalul de Pediatrie din Galaţi,. Părinţii lor ridică neputincioşi din umeri.

Marian Panaitescu, tatăl unui copil: „Era programat astăzi, nu se poate din lipsa apei şi a dezinfectanţilor. Nu este singurul copil, sunt vreo 6 - 7 care au fost duşi în blocul operator şi s-au retras”.

Pentru operaţiile urgente medicii gălăţeni spun ca vor împrumuta dezinfectanţi de la alte spitale din judeţ.

Geta Badiu, director medical al Spitalului de Copii Galaţi: „Dacă vine un copil în gardă şi este urgenţă majoră, atunci vom folosi un produs luat de împrumut de la un alt spital, altul decât de la Hexi Pharma”.

Nu se fac operaţii nici la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Dr. Emilia Crioan, director medical al Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”: „Operăm numai urgenţe. Răspunsul este operăm şi efectuăm analize care presupun intervenţii care intră în contact cu corpul pacientului numai la urgenţe”.

Principalele probleme cu care se confruntă reprezentnaţii Spitalului "Marius Nasta" din Capitală sunt lipsa unui săpun pe care îl folosesc înainte să intre în sala de operaţie dar şi lipsa unei subsatanţe bazate pe iod folosite pentru curăţarea pielii pacienţilor.

Medicii de la Institutul "Marius Nasta" nu exclud însă posibilitatea să mai folosească zilele astea unul dintre dezinfectanţii Hexi Pharma, chiar dacă s-au dovedit a fi diluaţi chiar şi de 2.500 de ori.

Gilda Popescu, managerul Institutului "Marius Nasta": „Dacă o să fie o urgenţă majoră va trebui să folosim ceva. Nu putem să riscăm viaţa unui pacient. Se va folosi, dacă este nevoie, până va fi achiziţionat produsul înlocuitor pentru că oricum mâna nu vine direct în contact cu pacientul. Va fi protejat de două mănuşi sterile”.

Şi în Dolj şi Olt au fost amânate intervenţiile chirurgicale.

Dr. Eleodor Cârstoiu, medic primar, Secţia de Chirurgie şi Ortopedie pediatrică a Spitalului nr. 1 Craiova: „Pe clinica mea, bolnavilor cronici internaţi, deci care pot fi amânaţi, li s-a făcut externarea fiindcă nu putem folosi aceşti dezinfectanţi în momentul în care îi tratăm”.

Ministerul Sănătăţii a transmis Direcţiilor de Sănătate Publică lista cu toţi furnizorii de dezinfectanţi, din România, pentru ca spitalele să poată să-şi refacă stocurile cât mai repede şi operaţiile să fie reluate.