Orașul unde se pregătește dezinsecția împotriva căpușelor

Data publicării:
Căpușe de diferite dimensiuni pe piele
Primăria București a anunțat când încep tratamentele de dezinsecţie contra căpuşelor și unde vor avea loc. FOTO; Gulliver/ Getty Images

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Primăria Sibiu este pregătită să acționeze în sensul reducerii populației de căpușe în municipiul Sibiu. Ca în fiecare an, instituția va contracta serviciile de dezinsecție. Procedura de achiziție este deja în curs și se estimează că săptămâna viitoare se va semna contractul. Precizăm faptul că pulverizarea substanțelor împotriva căpușelor se va face la începutul lunii iunie, când ploile nu vor mai fi atât de însemnate cantitativ, permițând substanței active să acționeze odată ajunsă în vegetație, înainte de a fi spălată de ploaie. Ca măsură adițională și ca o activitate continuă, Serviciul Parcuri și Zone Verzi va continua să cosească vegetația de pe domeniul public pentru a împiedica înmulțirea căpușelor”, se arată în comunicatul Primăriei Sibiu.

Peste 200 de sibieni au semnat, vineri, o petiție online prin care cer Primăriei municipiului să verifice urgent dezinfectanții anticăpușe folosiți în oraș, ei temându-se de boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă, potrivit site-ului www.petitieonline.com.

„Solicităm Primăriei Sibiu să solicite teste de analiză pentru dezinfectanții folosiți pentru dezinsecțiile împotriva căpușelor. Solicităm Primăriei să verifice firma care a câștigat contractul pentru dezinsecțiile din spațiile verzi cu privire la calitatea dezinsecțiilor plătite din bani publici”, se arată în petiție.

Direcția de Sănătate Publică a județului a avertizat vineri că a crescut numărul sibienilor înțepați de căpușe.

„Conform datelor centralizate din cele șase unități spitalicești din județul Sibiu, în ultimele săptămâni numărul persoanelor care s-au prezentat la Serviciile de Primiri Urgențe pentru înțepăturile de căpușe a crescut ușor, așa cum ne așteptam pentru această perioadă a anului. Numărul total de prezentări înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere (221 cazuri) este comparativ cu cel din 2015 (217 cazuri), respectiv mai mic decât în aceeași perioadă a anului 2014 (265 cazuri)”, se arată într-un comunicat remis vineri Agerpres.

DSP se așteaptă la „o creștere a numărului de cazuri în următoarele 3-4 săptămâni”.

În urmă cu două săptămâni, DSP Sibiu a lansat o alertă epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză, care apare în urma înțepăturilor de căpușe. „Alerta a fost lansată din cauza faptului că schimbările climatice din anul 2015 au determinat o creștere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe”, susține DSP Sibiu.

În anul 2015, 1.713 sibieni au fost înregistrați cu înțepături de căpușe, față de 985, în anul 2014. DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc și o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme — 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I — ceea ce înseamnă o expunere recentă, față de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri