Ortopezii români, instruiți de medici străini

Data publicării:
ORTOPED

Lecţiile sunt predate de specialişti din Ungaria, Slovenia, Germania, dar şi din România. Medicii pot astfel să exerseze intevenţii extrem de complexe pe mulaje create special pentru acest eveniment.

150 de mulaje performante, aduse din Elveţia, care imită perfect membrele umane, au fost pregătite special pentru cei 60 de participanţi la curs. Mulajul este atât de bine realizat, încât redă perfect muşchii, pielea, tendoanele şi nervii.

„Ce este foarte important în cazul acestor mulaje este că osul este unul anatomic, sunt aceleaşi structuri ca în realitate, aceste oase sunt legate cu articulaţii şi aici ligamentele sunt din material cauciucat care simulează realitatea”, a spus prof. Zsolt Szabo, preşedintele Asociaţiei de Chirurgie a Mâinii din Europa.

Ciprian Diaconescu este medic rezident în anul 5, la Spitalul Judeţean din Sibiu. Are la activ sute de operaţii, dar chiar şi aşa, intervenţia pe mulajele performante i-a ridicat probleme.

Din păcate pentru mine şi pentru pacientul meu fictiv am greşit, am greşit mergând pe o cutumă mai veche a ortopediei noastre, era preferabil să fi început cu tibia, asta e greşeala mea, am început cu peroneul”, a spus Dr. Ciprian Diaconescu, medic rezident ortoped din Sibiu.

Dificil a fost şi pentru un medic din Sudan, care operează la Spitalul de Ortopedie din Cluj-Napoca. „Ceea ce am văzut în partea practică este că ceea ce se descrie în cărţi nu e chiar ceea ce întâmpinăm noi în sala de operaţie”, a spus Fadol Mubarak, medic rezident ortoped Cluj. 

Cei 60 de medici veniţi la cursul de la Cluj Napoca au fost atent supravegheaţi de specialişti renumiţi la nivel mondial din Ungaria, Slovenia, Germania, dar şi România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri