(P) Importanța medicamentelor generice: ce sunt și cu ce ne ajută?

Data actualizării: Data publicării:
stana-moisescu-teva-digi24

Producătorul TEVA, la nivel global, este unul dintre liderii mondiali de medicamente generice cu un portofoliu foarte vast de aproximativ 3500 de produse incluzând însă, pe lângă medicamentele generice care sunt majoritare, și medicamente inovative (atât sintetice, cat și biologice), precum și medicamente biosimilare. La nivel global, Teva asigură necesarul de medicamente pentru aproximativ 200 milioane de pacienți în fiecare zi.

Portofoliul de medicamente TEVA din România conține aproape 200 de medicamente, generice și inovative, care adresează o gamă extinsă de afecțiuni: scleroză multiplă, oncologie, afecțiuni respiratorii, cardiologie, hematologie, reumatologie și multe altele.

Mediul de operare pentru industria farmaceutică în România nu este unul foarte prietenos pentru producătorii de medicamente generice. Legislația de prețuri din această industrie și taxa de clawback, care este mult peste ceea ce se întâmplă în orice alt stat European, pun practic în imposibilitate producătorii de medicamente generice, inclusiv pe noi TEVA, de a aduce pe piața locală multe dintre medicamentele generice existente în alte țări și, mai rău, conduc la dispariția multor medicamente ieftine de pe piața locală, toate acestea fiind evident în detrimentul pacienților.

Este important de știut că un medicament generic este echivalentul unui medicament inovativ sau original. Medicamentele generice conțin aceleași substanțe active, sunt disponibile în aceleași concentrații, forme farmaceutice și modul de administrare este același ca la medicamentele inovative, și acționează în același mod, producând același efect ca în cazul tratamentului cu medicamentele inovative.

Medicamentele generice pot fi comercializate doar după expirarea brevetului medicamentului inovativ și sunt mai ieftine comparativ cu inovativele, deoarece fabricarea acestora nu include dezvoltarea de la zero și nici toate categoriile de studii clinice necesare pentru autorizarea unui medicament inovativ. Din punctul de vedere al efectului terapeutic, medicamentul inovativ și cel generic sunt echivalente.

În general, pentru medicamentele generice, pacienții plătesc mai puțin decât pentru medicamentul original. Costul medicamentelor generice este, în medie, cu 80–85% mai mic decât cel al medicamentelor originale.

Medicamentele generice Teva  susțin sistemele de sănătate. Prin utilizarea medicamentelor generice, se produc economii în sistemele de sănătate, care pot fi utilizate pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților. Încurajarea la nivel local a consumului de medicamente generice și biosimilare ar reprezenta un pas important pentru asigurarea accesului la medicamente pentru un număr mai mare de pacienți, dar și pentru un echilibru bugetar la nivelul Ministerului Sănătății și al CNAS.

În calitate de lider mondial de medicamente generice, Teva înțelege importanța realizării de medicamente de calitate și accesibile ca preț. Considerăm că fiecare dintre noi trebuie să aibă acces la medicamente de calitate care să salveze vieți, să ajute la tratarea bolilor și/sau îmbunătățirea stării generale de sănătate toate aceste.

Autor: Stana Moisescu, General Manager - TEVA Pharmaceuticals România

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri