Sari la conținut

Pacient în comă, după ce a luat o bacterie periculoasă din spital

Pacienta de 75 de ani este obeză şi are probleme cardiace. Pe 21 aprilie a fost internată la secţia ATI a Spitalului din Bârlad şi intubată. Când starea i s-a ameliorat a fost transferată la o secţie din exteriorul spitalului. Aici a fost depistată cu o infecţie provocată de o bacterie intraspitalicească periculoasă, rezistentă la antibiotice.

Este evident că o astfel de infecție poate agrava și agravează patologia preexistentă a oricărui pacient. Iar evoluția ulterioară va fi mai gravă și mai dificil de tratat”, spune Daniel Ungureanu, medic SAJ Vaslui.

Directorul spitalului recunoaşte că pacienţii de la Terapie intensivă fac frecvent infecţii.

Un pacient care primelte îngrijire de terapie intensivă indelungată și pe ventilație mecanică, acest tip de îngrijire reprezintă un risc. Noi, frecvent, în supravegherea infecțiilor nosocomiale, depistăm astfel de situaţii”, spune Gabriela Daniş, directorul medical al Spitalului Bârlad.

Numai în ultima lună, spitalul din Bârlad a raportat 13 infecţii nosocomiale, adică jumătate din numărul total al infecţiilor anunţate în tot judeţul.

Oamenii sunt nemulțumiți și speriați:

- Conditiile sunt foarte proaste. S-au întâmplat prea multe în ultimul timp
- Îmi este teamă. Când ajungi la spital, nu este curățenie.
- Totul e la pământ!

În luna aprilie, în unitățile sanitare din judetul Vaslui s-au înregistrat 29 de cazuri de infecții nosocomiale”, spune Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

Tratamentul infecţiilor nosocomiale este costisitor şi de durată, iar în cazul bolnavilor vulnerabili poate fi inutil.