Sari la conținut

Pacienţii cu leucemie mieloidă cronică cer eliminarea listelor de aşteptare

"Pacienţii cu LMC există, să fim conştienţi de existenţa lor. Cancerele rare afectează peste 10.000 de persoane în România. LMC este o boală cu debut silenţios, depistată de obicei la un control de rutină, întrucât numărul leucocitelor creşte peste limite normale. Verificarea periodică a hemoleucogramei este foarte importantă. LMC a evoluat la o boală cronică, ce poate fi controlată prin terapie", a spus Adraina Covaciu, tânără depistată cu această maladie în 2004, scrie Mediafax.

Tânăra a mărturisit că, de când a început un tratament eficient, simte că poate avea o viaţă normală. "Am învăţat să trăiesc cu boala. În 2009, mi-au schimbat tratmentul, pentru că, după cinci ani, medicaţia luată nu era eficientă. De atunci, am simţit cu adevărat că trăiesc, că pot avea o viaţă normală, fără să ştiu că boala există. Primul lucru care a contat pentru mine a fost psihicul. Este important ca psihicul să nu cedeze", a spus ea, adăugând că nu este bine ca bolnavul cu cancer să se gândească la moarte.

Conf dr. Horia Bumbea a explicat că leucemia mieloidă cronică este o formă specială de cancer rar, a cărei cauză a fost însă descoperită. "De regulă, boala este asociată lipsei de speranţă (...) În această boală, creşte numărul globulelor albe. Dar este prima boală canceroasă la care s-a descoperit cauza, respectiv o modificare genetică cromozomială. Nu se ştie de ce apare această modificare genetică, care este combinare dintre cromozomii 9 cu 22. În 30 la sută din cazuri, boala nu are manifestări clinice. În restul, se constată oboseală, astenie fizică, scădere ponderală, disconfort abdominal , febră, transpiraţie, dureri osoase, creşterea splinei", a spus medicul.

Pe aceeași temă