Sari la conținut

Pacienţii neascultători îşi plătesc tratamentul

Noul tratament nu va fi disponibil în toate secţiile de boli infecţioase din ţară, ci numai în opt centre universitare: la Bucureşti, la Oradea, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Iaşi, Constanţa şi Craiova.

Este greoi pentru un pacient în teritoriu a se deplasa la distanţe foarte mari. Din punct de vedere al siguranţei, ar fi un lucru bun”, a declarat Gheorghe Tache, reprezentantul pacienţilor cu boli hepatice.

Casa Naţională de Asigurări a luat această decizie după studiul clinic făcut pe douăzeci de pacienţi români. Vindecarea unora a eşuat pentru că nu au respectat indicaţiile medicilor.

Eu am avut surpriză, la oameni cu IQ... mare. Să-i spui, domnule, trebuie să iei aceste trei tablete dimineaţa şi p-asta care e mai mică o iei şi seara. Deci două mari plus una mică dimineaţa şi una seara. Când a venit la evaluare, mi-a venit cu un pumn de medicamente. Păi ce ai făcut? Păi p-astea le-am luat pe toate dimineaţa”, a declarat Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balş.

Dacă eşecul va fi din vina pacientului, bolnavul va plăti cel puţin jumătate din preţ dacă va trebui să reia tratamentul. Costul total e între 20.000 şi 30.000 de euro.

Poate că sună mult prea dur, mult prea cinic, mult prea nu ştiu cum, dar trebuie să fim conştienţi, dacă nu-ţi iei tratamentul, la un nou tratament, să contribui cu un procent important. Nu se poate să cheltuim banii şi să nu te intereseze”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

„Hai să vedem cauzele care îl duc pe pacient, şi pe unii cred că sunt foarte puţine astfel de situaţii, să nu mai continue sau să nu îşi ia la timp tratamentul”, a declarat Gheorghe Tache, reprezentantul pacienţilor cu boli hepatice.

Tocmai de aceea, echipa medicală care va gestiona tratamentul va fi completată cu un psiholog. Misiunea lui: să-l ajute pe bolnav să-nţeleagă de ce trebuie luate pastilele la timp.

Pe aceeași temă