Sari la conținut

Pâinea, contaminată prin atingere

Pungile şi mănuşile de plastic sunt la îndemână, dar nu toată lumea are răbdare să respecte o regulă minimă de igienă: niciun produs de patiserie sau de brutărie nu se atinge cu mâinile goale înainte de a fi cumpărat. Obişnuinţa bate însă riscurile!

„Ei, ne uităm şi le verificăm şi noi. Să fie proaspăt”, spun cei care pun mâna pe pâine înainte să o cumpere.

Mâinile sunt însă pline de microbi, după orice contact cu obiecte banale. Telefonul poartă zece de mii de microorganisme pe centimetru pătrat, tastele calculatorului peste 1.300. 80% dintre ele pot ajunge pe coaja de pâine prin atingere, dacă nu ne spălăm pe mâini la fiecare 20 de secunde.

Ruxandra Constantina, medic de familie: Mâinile sunt infestate cu secreţii nazale, sau bucale de la persoane care au guturai, gripă sau sunt sănătoase, sunt purtători sănătoşi. De asemenea, mâinile mai pot să conţină diferite bacterii de tip salmonela, Ecoli, bacterii care se găsesc în materiile fecale, de obicei la persoanele care folosesc toaleta şi nu se spală sau nu se spală corect pe mâini.

„Unele dintre marile magazine s-au gândit deja cum să îşi protejeze clienţii unii împotriva celorlalţi, aşa că ambalează fiecare pâine produsă în brutăriile proprii”, transmite corespondentul Digi 24 Ivona Roșu.

Există însă şi excepţii - magazine în care pentru a obţine o pungă sau o mănuşă de plastic, clientul trebuie să insiste şi să aştepte.

Potrivit legii, consumatorul trebuie să fie protejat împotriva riscului de a cumpăra produse dăunătoare pentru sănătate. Dacă oamenii nu pot fi amendaţi, împotriva magazinelor care nu respectă regula pot fi depuse reclamaţii. Ceea ce se întâmplă rar însă. Anul trecut, Protecţia Consumatorului a înregistrat mai puţin de 20 de plângeri de acest fel.