Până la 30% dintre antibioticele prescrise în SUA sunt inadecvate (studiu)

Data publicării:
medicamente 1 - GettyImages - 24 august 15

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Acest fapt reprezintă principala cauză a dezvoltării rezistenței microbiene la aceste medicamente, care afectează două milioane de persoane din Statele Unite și se soldează cu 23.000 de decese pe an, susțin autorii cercetării publicate în Journal of American Medical Association (JAMA).

Jumătate dintre rețetele medicale eliberate într-un an (34 de milioane) și care prescriu antibiotice pentru infecții respiratorii nu sunt necesare, au stabilit autorii studiului, amintind că antibioticele sunt inutile dacă infecția este virală.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au analizat 262 milioane de rețete pentru antibiotice prescrise de medici în perioada 2010-2011 în timpul vizitelor pacienților. Dintr-un eșantion de 184.032 de consultații, 12,6% au avut drept rezultat oferirea unei rețete pentru antibiotice, dintre care o treime nu au fost probabil justificate.

Sinuzita, o inflamare a sinusurilor paranazale, care poate fi rezultatul unei infecții adesea virale, este afecțiunea care i-a determinat pe medici să ofere cel mai mare număr de rețete pentru antibiotice, urmată de infecții ale urechii și faringelui și de dureri de gât, dintre care majoritatea sunt de origine virală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri