Sari la conținut

Paradă în costume de gală și defilări cu salvări și șalupă de „Ziua Ambulanței”

Defilare cu salvări din toate judeţele şi municipiul Bucureşti, dar şi cu o şalupă din Tulcea și paradă în costume de gală au loc marţi în Capitală, de Ziua Naţională a Ambulanţei. Festivităţile încep, la ora 9.00, în Piaţa Constituţiei, cu deschiderea oficială, când va fi intonat Imnul României, urmat de Imnul Ambulanţei. Medicul Cristian Grasu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABI), va prezentarea istoria Ambulanţei şi va vorbi despre adoptarea Legii nr. 22/2015 privind instituirea Zilei Naţionale a Ambulanţei pe 28 Iulie. Apoi, managerul SABI, Alis Grasu, va prezenta flota naţională a Serviciilor Publice de Ambulanţă, personalul, cât şi numărul de intervenţii pe semestrul I din 2015.

Pentru a nu afecta activitatea ambulanţelor, la festivitate va veni câte o singură maşină pe judeţ, iar flota naţională a Serviciilor Publice de Ambulanţă cu cele cinci tipuri de maşini va fi adusă din parcul auto al SABI. Încă din această seară pe maşini vor fi montate steguleţe cu drapelul naţional, dar şi un afiş pe care scrie „109 de ambulanţă în România, totdeauna tuturor gata pentru ajutor”, deviza sub care a fost creat serviciul salvare de medicul Nicolae Minovici”, a precizat Alis Grasu. Echipajul de la Ambulanţa Tulcea îşi va prezenta, pe lângă ambulanţă, şi şalupa de salvare. Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România, Gheorghe Chiş, va înmâna plachete de recunoştinţă pentru colegii accidentaţi şi decedaţi în misiune. Ceremonia se va încheia în acordurile Imnului Ambulanţei, şi salutul ambulanţelor, care timp de un minut vor folosi sistemelor acustice şi luminoase.

La ora 10.00, echipajele vor începe defilarea pe traseul Piaţa Constituţiei, bulevardul Unirii, Piaţa Universităţii (Hotel Intercontinental), bd. Nicolae Bălcescu, bd. Magheru, Piaţa Romană, bd. Lascăr Catargiu, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, bd. Naţiunilor Unite, bd. Libertăţii şi Piaţa Constituţiei. Coloana de ambulanţe se va deplasa cu o viteză constantă de 10 km/h având în funcţiune semnalele luminoase pe tot traseul. După ce se va încheia marşul festiv, ambulanţele din cele 41 de judeţe se vor instala în diverese zone din Capitală, unde vor putea fi vizitate de bucureşteni, iar echipajele vor acorda primul ajutor cetăţenilor afectaţi de caniculă. Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a Ambulanţei sunt organizate de Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România şi Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România.