Sari la conținut

Pariu cu viața la Târgu Mureș. Cum au fost salvați o mamă cu ruptură de aortă și bebelușul ei

Acum opt luni, Adriana a aflat că este însărcinată. Nu s-a bucurat prea multă vreme de vestea că va deveni mamă. La doar câteva săptămâni, a aflat că are probleme cardiace care îi pun viaţa în pericol, atât ei, cât şi pruncului din pântece. După investigaţii medicale complicate, Adriana a fost diagnosticată cu anevrism aortic, adica aorta, care duce sângele bogat în oxigen de la inimă în restul oganismului, era din ce în ce mai slabă şi risca să se rupă în orice moment. O hemoragie puternică i-ar fi fost fatală.

La un control simplu de medicina muncii am avut noroc cu doamna doctor, care a avut ureche fină. Mi-a zis ca se aude un suflu sistolic. Mulți mi-au spus să renunț la sarcină”, a povestit Adriana Barboi.

Tânăra a decis să facă un pariu cu viaţa, iar miza a fost chiar ea. Ştia că afecţiunea poate să o răpună, dar a decis să păstreze copilul. Acum două săptămâni doctorii i-au spus că ar fi bine să rămână sub supraveghere medicală. Sarcina era înaintată şi pericolul din ce în ce mai mare. Şi au avut dreptate. Aorta femeii a cedat. Era în luna a opta de sarcină. Imediat a fost operată.

„Am simțit o durere în piept. Noroc că eram pe lângă medici și nu într-o baie undeva, unde să nu mă găsească nimeni”, spune Adriana Barboi.

Lupta pentru două vieți 

Trei echipe de specialişti au făcut eforturi supraomeneşti pentru a salva viaţa femeii şi a copilului. În sala de operaţie cardiologii, obstreticienii şi neonatologii au făcut front comun în faţa morţii. Tânăra a fost supusă unei cezariene şi imediat pruncul, care se născuse prematur, a fost preluat de neonatologi şi monitorizat.

A urmat apoi lupta contracronometru pentru salvarea Adrianei, căreia cardiologii i-au reconstruit aorta bolnavă.

Practic, am înlocuit valva aortică, am înlocuit porţiunea aceasta cu un conduct valvulat. Aici există desenată o proteză care înlocuieşte valva aortică. Pe lângă această proteza noi am introdus şi proteză vasculară care să înlocuiască acest sistem”, a explicat conferențiar dr. Horațiu Suciu.

După cinci ore, medicii au declarat operaţia un succes. Au reuşit să reconstruiască în totalitate aorta distrusă.

Abia de acum putem spune că are șanse la o viață normală, atât ea, cât și familia ei. Copilul este bine, sanatos, vioi. Și ea este într-o stare foarte bună”, spune dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de chirurgie vasculară Târgu Mureș.

Este un copil perfect sanatos care sa adapteaza bine chiar daca este prematur. Mama, după o intervenție de cinci ore, este bine, alăptează și se bucură de acest copil extrem de prețios”, confirmă și managerul Klara Branzariuc.

Proaspăta mămică va mai rămâne câteva zile în grija cardiologilor. Cel mai probabil săptămâna viitoare, atât ea, cât şi bebeluşul vor putea merge acasă, în Braşov.

Mărturie de medic

A fost o operaţie complicată, dar care graţie talentului şi dăruirii unor specialişti s-a dovedit un succes.

Horaţiu Suciu, conferenţiar doctor, a declarat la Digi24 că dificultatea operației a constat în abordarea multidisciplinară pe care a presupus-o. A fost o provocare, o cursă contracronometru, dar reușita a fost garantată de organizarea foarte bună. O astfel de afecțiune predispune la complicații fatale – ruptura de aortă -, iar supraviețuirea pacientului depinde de timpul scurt pe care îl are la dispoziție ca să ajungă până la un spital bine dotat.

Sarcina era destul de avansată în momentul în care Adriana Barboi și-a descoperit afecțiunea. A dorit să păstreze copilul, iar medicii au sfătuit-o să rămână în contact strâns cu ei. La ultimul control, au decis să o interneze, în speranța că sarcina va ajunge la 37 de săptămâni. Aorta s-a rupt când pacienta era în spital. Sarcina avea 36 de săptămâni, iar copilul s-a născut cu aproape două kilograme. „A fost o decizie bună”, spune dr. Horațiu Suciu privind retrospectiv.