Patriciu Achimaş-Cadariu: Este nevoie de 597 de incubatoare; ministerul a alocat 7,3 milioane euro

Data publicării:
patriciu achimas cadariu digi

 

La începutul acestui an am demarat un proces de colectare de date de la toate unitățile spitalicești cu secții de obstetrică-ginecologie și neonatologie din țară atât de la nivelul unităților aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cât și a unităților spitalicești care în urma procesului de descentralizare se află în subordinea consiliilor locale sau județene. Cele 123 de unități spitalicești de la nivel național au raportat un necesar de 597 de incubatoare. Pentru acoperirea acestui necesar, ministerul a alocat un buget de 33 de milioane de lei, adică echivalentul a 7,3 milioane euro”, a precizat ministrul Sănătății la workshop-ul „Analiza mortalității infantile și a situației maternităților din România”, realizat de Organizația Salvați Copiii în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

El a precizat că prin proiectul de reformă a sistemului sanitar s-a avut în vedere asigurarea de servicii mai accesibile, de calitate îmbunătățită și cu rezultate medicale îmbunătățite în domeniul asistenței maternale și neonatale.

„Până în prezent au fost modernizate 19 maternități, în conformitate cu standardele actuale în domeniul asistenței medicale. Investițiile au vizat lucrări de construcții și instalații sanitare, termice, ventilare, saloane de intervenții, cezariene, blocuri de naștere, blocuri operatorii, saloane de copii, saloane de tratamente. De asemenea, a fost dispusă alocarea de echipamente specifice pentru unitățile care acordă servicii mamei și nou născutului, respectiv în faza întâi a proiectului au fost livrate 8.600 de echipamente la 204 spitale, iar în fața a doua — 500 de echipamente la 63 de spitale”, a spus ministrul Achimaș-Cadariu.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii, a precizat că dorește să aducă în atenția publicului domeniul neonatologiei, unul „mai vitregit de soartă”, și că prin realizarea studiului despre maternitățile din țară a vrut să vadă de ce au nevoie acestea.

Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, a precizat că în România se înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile din rândul statelor membre ale UE, cu o valoare de 9 la mia de născuți vii, față de media de 3,82 a statelor UE, în anul 2012.

„România înregistrează valori cu mult peste media UE și în ceea ce privește mortalitatea maternă, numărul de avorturi și numărul de nașteri prin cezariană. Toate acestea reprezintă cert o consecință a precarității suportului prenatal și a serviciilor din maternități. Deficitul de medici și finanțarea insuficientă din sistemul de sănătate amplifică acest tablou dezolant”, a afirmat Diana Păun.

Potrivit ei, evaluarea situației maternităților din țară, din perspectiva dotării cu echipament medical și resurse umane suficiente, „reprezintă doar un prim pas în procesul de identificare a unor soluții concrete al căror scop final îl constituie îmbunătățirea stării de sănătate a mamei și copilului”.

Potrivit studiului prezentat, media de paturi de terapie intensivă pe niveluri este subunitară la nivelul 1 (0,4) și de 5 paturi pentru nivelul 2. Un număr de 16 paturi de obstetrică sunt, în medie, în cadrul maternităților de nivel 1, deși Ordinul MS prevede minim 25, în timp ce pentru nivelurile 2 și 3, minimul prevăzut este de 43, respectiv 90 de paturi.

Numărul mediu de săli de naștere pe nivele, 3 fiind cel mai ridicat, este de 2 săli la nivelul 1, 3 săli la nivelul 2 și 4 săli la nivelul 3.

Și rata de nașteri chirurgicale este foarte ridicată în țara noastră, față de nivelul considerat optim, de 10-15%.

În privința personalului, arată studiul, maternitățile din România înregistrează un deficit foarte mare, iar numărul de servicii de investigare care poate fi acordat este scăzut scăzut, acestea ajungând la o limită alarmantă în zilele libere și cele de sărbătoare.

Printre propunerile pe care realizatorii studiului le-au făcut se numără elaborarea și implementarea unui plan de retenție a personalului de specialitate și auxiliar, elaborarea unor instrucțiuni care să vizeze eliminarea indicației operației cezariene abuzive, concomitent cu îmbunătățirea accesului la investigații medicale noaptea și zilele de sărbătoare, precum și un program național pentru dotarea UGON cu echipamente medicale moderne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri