Pericol pentru 100.000 de oameni din Mehedinți. 140 de tone de hidrogen sulfurat ar putea ajunge în atmosferă

Data publicării:
furnal

Combinatul de Apă Grea din Mehedinţi mai are în stoc cărbune doar pentru câteva zile, atrag atenţia angajaţii. Guvernul a alocat, în urmă cu două săptămâni, 25 de milioane de lei pentru ca activitatea companiei să continue, doar că banii n-au ajuns încă în conturi.

Din păcate, de atunci și până acum nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci nu este un document oficial. Suma a fost blocată, zilele au trecut. Luni intrăm în oprire forţată”, a declarat liderul de sindicat Alexandru Tănase.

Dacă nu mai avem cărbune, atunci automat trebuie să oprim în regim de avarie. Avem 140 de tone de hidrogen suflurat în instalaţie care trebuie dat în atmosferă”, a spus ing. Florin Rogobete.

Substanţa este extrem de toxică, avertizează specialiştii.

Este fatal la concentraţii de peste 0,1% în aer. Moartea se poate instala în câteva secunde, e vorba de câteva inspiraţii şi automat, corpul nu mai suportă acţiunea respectivului toxic asupra organismului”, a atras atenția Bogdan Vlăduțoiu, expert în situaţii de urgenţă la ISU Dolj.

Conducerea combinatului încearcă să calmeze spiritele şi spune că nu există niciun pericol pentru oamenii care locuiesc în apropiere.

Distanța de 7 kilometri între combinat și oraș este o distanță suficientă. Există văile, râurile și ar trebui practic peste 100 de tone de gaz să scape ca să ajungă în oraș. Nu există acest pericol, pentru că în cazul în care s-ar sparge învelișul tehnologic, în caz de risc major există posibilitatea intervenției locale”, a declarat Watzlaveck Melwin, directorul Regiei pentru Activităţi Nucleare Severin.

Mai mult, angajaţii susţin că li s-a cerut să renunţe la salarii, pentru ca din banii lor să se poată cumpăra cărbune pentru a asigura securitatea celor 100.000 de oameni ameninţaţi de un posibil nor toxic. Şi asta în condiţiile în care Regia pentru Activităţi Nucleare se află în insolvenţă din cauza unor datorii de peste 700 de milioane de lei, iar angajaţii sunt neplătiţi de două luni. În toamnă, peste 1.500 de salariaţi îşi vor pierde locurile de muncă, iar alţi 500 vor pleca acasă în primăvară.

Ministerul energiei nu a răspuns solicitărilor Digi24 privind situaţia de la Regia pentru Activităţi Nucleare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri