Pericolele folosirii aparatului de aer condiționat

Data publicării:
aer conditionat

În zilele caniculare, apartamentul se poate transforma într-un adevărat cuptor. Dacă aveţi de gând să vă răcoriţi dând drumul la aerul condiţionat trebuie să aveţi mare grijă să nu vă faceţi mai mult rău. Folosirea necorespunzătoare şi în exces a aparatelor de aer condiţionat vă poate trimite direct în spital.

„Au ajuns anumite cazuri cu infecții de căi aeriene superioare şi mă refer la laringite, la angină, la faringite produse de expunerea excesivă la aerul condiţionat, la temperaturi scăzute şi o ventilaţie excesivă”, afirmă dr. Diana Cimpoeșu, purtator de cuvânt Spitalul Sf. Spiridon Iași.

Acestea sunt formele ușoare ale afecțiunilor cauzate de expunerea îndelungată la aerul condiționat. De aproape 40 de ani însă a fost descoperită și o bacterie care se găsește în tubulatura aparatelor de aer condiționat și care poate afecta grav sănătatea.

Apare ca o infecție a căilor respiratorii superioare dar şi inferioare cu pneumonie. În afară de aceasta poate să apară afectare la nivelul ficatului sau la nivelul cordului, fiind o boală provocată de o bacterie”, spune prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Pentru a evita apariția și dezvoltarea unor bacterii este bine sa știm ce avem de făcut. Primul pas - curățarea sau schimbarea filtrelor.

„Trebuie schimbat filtrul o dată la două luni deoarece pe filtrele acestuia se depun bacterii, mizerie, praf ceea ce duce la o proastă calitate a aerului şi o proastă funcţionare a apartului de aer condiţionat”, explică Ionuţ Pogor, instalator.

Atenție, pentru filtrele aparatelor de apartament nu este suficientă spălarea acestora doar cu apă şi detergent. Curăţarea lor trebuie făcută cu soluţii dezinfectante speciale pentru germeni şi mucegai.

Un filtru pentru aparatul de aer condiționat din apartament poate ajunge și la 100 de lei, iar unul pentru autoturism costă între 30 și 120 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri