Sari la conținut

Pericolul din înghețată. De ce trebuie să ne ferim

Arşiţa a crescut vânzările de îngheţată. Însă puţini sunt cei dispuşi să verifice eticheta desertului răcoros. Specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au numărat şi 11 E-uri într-o îngheţată, aditivi alimentari şi coloranţi care pot crea probleme digestive sau pot declanşa alergii. Medicii ne recomandă să căutăm îngheţată din ingrediente naturale.

Când îşi aleg îngheţata, pentru români contează în principal aroma: cacao, vanilie sau fructe de tot felul. Se orientează apoi la tipul de îngheţată pe care îl vor: la caserolă, pe băţ sau vafă. Marca şi preţul sunt alte criterii importante, potrivit unui studiu, mult mai importante decât ingredientele folosite”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24.

Ce spun românii:

-Văd că este cu rom şi atât. Nu mă prea uit. Zicem că dacă este aroma este şi bună.

-De câte ori pe săptămână mâncaţi înghetaţă?

-O dată, de două ori, depinde.

*

-Vă uitaţi pe etichetă la câte E-uri conţine îngheţata înainte să o cumpăraţi?

-În principiu ne uităm. Dar, na, ştiţi şi dumneavoastră cum e. Toate au E-uri şi din păcate, chiar dacă scrie E-uri nu prea le ştim. Nu ştiu E205, E 206, habar nu avem ce e fiecare.

După ce au analizat cu ochi critic etichetele a 39 de produse, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că nu există în comerţ îngheţată fără E-uri. Unele produse au chiar şi 11 aditivi alimentari sau coloranţi.

Se regăseşte şi guma de guar, se regăseşte şi caragenanul. Nu sunt E-uri cu potenţial mare de risc, dar în momentul în care ei sunt încălziţi, se produce acel caragenan degradat atunci apar cu adevărat problemele, de la simpla dermatită, de la simpla congestie nazală, sunt, de asemenea, triggeri de astm bronşic, de probleme digestive de genul greaţă, vărsătură. Bineînţeles, după ce se consumă în cantităţi mari. Caragenanul, de exemplu, cel degradat, este interzis în anumite ţări ale Uniunii Europene”, spune Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Aşa că medicii recomandă moderaţie, iar pentru a evita problemele digestive să aşteptăm ca îngheţata să se topească în gură.

150 - 200 de grame în prima jumătate a zilei şi doar dacă se face şi puţin sport”, spune Lygia Alexandrescu.

Pentru copii, porţia ar trebui să fie chiar mai mică, undeva la 100- 150 de grame, iar îngheţata să fie preparată pe cât posibil în casă sau cumpărată de la gelaterii care nu folosesc aditivi alimentari.