Sari la conținut

Peste 120 de medicamente ar putea dispărea de pe piață

Pacienții cu boli cardiovasculare vor fi cei mai afectați de noua metodologie de calcul al prețului la medicamente, arată studiul producătorilor internaționali de medicamente.

Practic, de la 1 iulie, ar putea să dispară de pe piață 28 de terapii originale pentru boli de inima, dar și 19 pentru afecțiuni neurologice, urmate de cele pentru endocrinologie și oncologie. Pentru unele nu există încă variante de înlocuire.

E vorba de aplicarea noului ordin de prețuri la medicamente care dacă este aplicat în versiunea care există în momentul de față ar duce la setarea unui nou minim european al prețurilor la medicamente, companiile fiind nevoite să le retragă de pe piață datorită faptului că România este țară de referință pentru multe alte țări din UE,”, a explicat președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu.

Cu alte cuvinte, companiile nu acceptă o nouă micşorare cu 35% a unor preţuri, iar presiunea este deja resimţită de câteva luni printr-o criză a anumitor medicamente.

Fiind mai ieftine, se produce fenomenul de export paralel. Sunt vândute de pe piaţa românească, preluate de anumiţi distribuitori şi duse pe pieţe internaţionale. Preferăm să plătim ceva mai mult, dar să găsim medicamentul. Acum, oricum plătim mult mai mulţi bani pentru că trebuie să mergem în Ungaria, în Bulgaria, în Austria, în Germania”, a declarat Vasile Barbul de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. 

Producătorii internaţionali propun autorităţilor să stabilească un preţ minim european pentru un tratament fie că e vorba de unul inovativ sau generic.

Ministerul Sănătăţii spune că are soluţii pentru o eventuală criză a medicamentelor.

„Există cadru legislativ prin care Ministerul Sănătăţii să intervină în situaţiile în care se constată că un anumit produs lipseşte de pe piaţă: fie este înlocuit cu un medicament generic, fie cu alt medicament din clasa lui terapeutică, fie se va realiza o achiziţie rapidă prin procedura de nevoi speciale”, a precizat Ministerul Sănătății.

Pe 1 martie va fi momentul adevărului. Atunci producătorii ori depun dosarele pentru noile preţuri scăzute, ori scot medicamente de pe piaţa românească.