Plămânul artificial a salvat viaţa a trei gravide bolnave de gripă porcină

Data publicării:
30032013-2013-03-31-19h16m55s115

O investiţie de numai 2.000 de euro salvează vieţi. Trei gravide aflate la un pas de moarte din cauza gripei porcine sunt acum bine datorită plămânului artificial, un aparat care se găseşte doar la Spitalul Judeţean din Timişoara. Femeile au pierdut copiii, dar acum au ajuns acasă, datorită acestui dispozitiv.

 

Adriana Udroiu a fost internată la mijlocul lunii februarie la Spitalul Judeţean din Timişoara cu gripă porcină. Starea de sănătate i s-a agravat iar medicii au decis să-i monteze plămânul artificial, un aparat care să o ajute să respire. A fost şansa ei. Cu toate acestea, bebeluşul său nu a putut fi salvat. 

Prin aceeaşi situaţie a trecut şi Dana Ianoşi, transferată de la Cluj la Timişoara la sfârşitul lunii februarie, tocmai pentru că aici exista plămânul artificial. În urmă cu o săptămână starea ei era încă gravă. Ieri însă, ea a putut pleca acasă.

„Îmi doresc din suflet ca experienţa noastră să determine Ministerul Sănătăţii să aprobe propunerea de-a găsi o modalitate astfel încât această tehnică să poată fi folosită în mai multe centre în România”, a declarat Dorel Săndesc, şeful secţie ATI din Spitalul Judeţean Timişoara.

Dispozitivul, care suplineşte funcţiile plămânilor, a fost achiziţionat din bugetul secţiei de Terapie Intensivă şi a costat 2.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri