Plan pentru salvarea medicamentelor ieftine

Data publicării:
medicamente ieftine

„Din generice au dispărut destul de multe, în principiu cele care erau cât de cât ieftine. De la modificarea preţului, de la 1 iulie. În special cardio”, spune o farmacistă.

Odată cu ieftinirea medicamentelor de la 1 iulie, genericele din România au ajuns să fie cele mai ieftine pastile din Europa. Aşa se face că 600 de medicamente costă în acest moment în jur de 5 lei, iar 300 în jur de 3 lei, adică atât cât costă o sticlă cu apă.

De exemplu, un medicament pentru tensiune costa, până la 1 iulie, 12 lei. Acum, preţul plătit de un pacient este de 7 lei.

Sunt deja nerentabile multe dintre ele şi atunci producătorii probabil că le vor scoate din nomenclator. Sigur că există alternative. Noi credem că aceste alternative vor fi mai scumpe şi atunci costurile pentru sistem şi pentru pacient sunt mai mari”, a spus Dragoş Damian, reprezentantul producătorilor de medicamente generice.

Sunt state care au un anumit barem pentru prescrierea de medicamente generice, fiecare medic are un barem. În Europa sunt în jurul a 30%, 40%”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

„Este o îngrădire a dreptului de practicare a meseriei pentru că nu poţi să dai cu lista în faţă un anumit medicament. Întotdeauna trebuie să dai cel mai bun medicament pacientului, indiferent că este scump sau ieftin”, spune, în schimb, Mihaela Muşetescu, medic de familie.

În ultimii cinci ani, din farmacii au dispărut o mie de medicamente ieftine, în general din cauza preţurilor prea mici. Reprezentanţii industriei de profil estimează că la fel se va întâmpla cu alte 1.200 de medicamente, ceea ce înseamnă 80 la sută din producţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri