Planurile de construcție a spitalelor regionale, resuscitate de ministrul Sănătății

Data publicării:
spitall

Un câmp pustiu, la marginea Iaşului. Buruienile ar fi trebui să dipară de mult timp ca să facă loc spitalului regional de urgenţă, la 7 kilometri de oraş, în localitatea Miroslava. Motivul: ambulanţele care preiau cauzele grave să nu mai depindă de traficul aglomerat din oraş.

Pe cât de uşor s-au făcut planuri, pe atât de greu s-au concretizat. Numărul spitalelor regionale s-a redus dramatic. De la 28 la două. Ministrul Sănătăţii nu pare foarte sigur de proiect.

„Sigur că mi-aş dori cât mai multe. Problema este că un prim răspuns mai concert vă pot da după luna februarie, atunci când vom avea semnat acordul de parteneriat cu Comisia Europeană”, spune Eugen Nicolăescu.

Cu fondurile de la Uniunea Europeană ar putea apărea, într-un final, spitalul regional de la Iaşi şi cel de la Cluj-Napoca. Celălalte vor fi construite în regim public-privat, când se vor găsi bani.

Prioritate este construirea unui spital în sectorul 3 al Bucureştiului, unde nu există nicio asemenea unitate.

În vreme ce în Capitală sunt lipsuri, la Cluj-Napoca, construirea unui spital a fost abandonată la jumătate. Din lipsă de bani.

Clădirea a devenit o povară pentru Consiliul Judeţean Cluj, care, în anul 2007, i-a pasat-o ministerului Educației, iar acum o revendică pentru construirea unui spital de copii.

Din cauza proiectelor începute şi abandonate, Ministerul Sănătăţii a avut până de curînd un cont blocat pentru că una dintre firmele care a făcut studiul de fezabilitate nu şi-a primit banii la timp.

Abia după negocieri intense s-a ajuns la un acord pentru plata datoriei de peste 4 milioane de euro şi sechestul a fost ridicat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri