Plătiţi pentru performanţă. Medicii nu cred că este posibil prea curând în România

Data publicării:
medici din interior-6

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prezintă plata în funcţie de performanţă ca pe o soluţie ca medicii să aibă salarii mai mari. În minister se lucrează intens la proiect. 

O organizație specializată în politici de sănătate susține că această modalitate de plată a medicilor nu va rezolva problemele din sistem.

„Plata în funcţie de performanţă se bazează pe o măsurare continuă a indicatorilor agreaţi conform cadrului metodologic. Asta presupune o infrastructură IT care să colecteze şi să proceseze aceste date. În acest moment, această infrastructură IT nu este complet funcţională”, explică Adrian Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Observatorul Român de Sănătate.

Și medicii spun că ar putea apărea probleme dacă schimbarea se va face brusc și nu se vor stabili criterii obiective.

„Vom asista și la abuzuri, în același timp vom asista și la o modificare de atitudine medicală. S-ar putea ca medicii să dorească să facă numai acele acte medicale care sunt trecute în criteriul de performanță. S-ar putea să creeze conflicte între medici și pacienți”, este opinia președintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

Medicii din spitale, plătiţi cu numai câteva sute de euro pe lună, aşteaptă bani mai mulţi.

„Plata ar trebui să se facă în funcţie de numărul de pacienţi trataţi, dar şi în funcţie de complexitatea pacienţilor, sau complexitatea bolilor”, spune Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalulului Judeţean Timişoara.

În spitalele private din ţară, nivelul salarial al medicilor este cu mult mai mare şi ţine cont şi de performanţă. Aici există un salariu fix motivant, precum şi bonusuri în funcţie de realizările fiecărui medic.

În Marea Britanie, Olanda, China sau Statele Unite ale Americii, unde se aplică sistemul de plată în funcţie de performanţă, aceasta reprezintă doar un bonus care se adaugă la salariul lunar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri