Sari la conținut

Povestea medicului care a reuşit acum mai bine de un secol să pună România pe harta Europei 

Chiar dacă serviciul public funcţionează de mai bine de un secol, abia astăzi a fost sărbătorită oficial, pentru prima oară, Ziua Naţională a Ambulanţei.

Zeci de maşini şi echipaje din toată ţara au sărbătorit, în premieră, cei 109 ani împliniţi de la înfiinţarea Societăţii de Salvare din Bucureşti. În 1906, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici, trăsuri conduse de vizitii şi echipate cu sergenţi de oraş plecau prin oraş şi rezolvau primele urgenţe. România devenea astfel al treilea stat din Europa care avea serviciu de ambulanţă, după Olanda şi Austria.

Am progresat de la căruţa trasă de cai la maşini dotate cu tracţiune integrală, cu poziţionare prin satelit, de la registrele în care se scria cu creionul la sisteme software”, a declarat Cristian Grasu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. 

De la o singură trăsură, flota a ajuns în prezent la peste 2100 de maşini şi 10.000 de angajaţi. Şi au destul de lucru toţi. Uneori, salvatorii devin ei înşişi victime. Doar în acest an, doi dintre ei şi-au pierdut viaţa în drum spre pacienţi. Nevoile sunt mai mari decât dotările, dar autorităţile promit că vor cumpăra în continuare maşini de intervenţie. „Aşteptaţi-vă la foarte multe lucruri pozitive care se vor întâmpla în viitor şi acest lucru vă spun că este cert”, a spus Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe din MAI. 

Îmbrăcaţi festiv şi plini de promisiuni, angajaţii serviciilor de ambulanţă au defilat pe străzile din Capitală. Au plecat din faţa Parlamentului, au trecut pe la Guvern şi Ministerul Sănătăţii şi au revenit înapoi în Piaţa Constituţiei.

România alocă anual aproape 160 de milioane de euro pentru serviciile de ambulanţă. Suma e de 3 ori mai mică decât în Austria şi de opt ori sub Polonia. Datele europene arată că în România o ambulanţă ajunge la pacient, în medie, între 12 şi 20 de minute, în funcţie de oraş sau zonă. În Olanda şi Austria timpul de răspuns este de 15 minute, în timp ce în Marea Britanie, Italia sau Polonia scade chiar sub 8 minute.