Povestea tânărului care, la 27 de ani, a donat sânge de 27 de ori

Data publicării:
13 2001donatorsange-43536

Sala de donare a Institutului de Hematologie Bucureşti este în mare patrte a timpului, goală. Nu este de mirare, având în vedere că doar 1,7 la sută dintre români donează, anual, sânge. Suntem pe penultimul loc în Europa. Nici la capitolul donatori benevoli nu stăm mai bine.

Prin comparaţie, în Danemarca, 10% dintre persoane donează sânge, în Germania - 6%, în Olanda - 8%, în Franţa - 6%, în Anglia - 9%, în Italia - 3,5%, în Ungaria – 4%,.

Horia Bugner este poate cel mai mare susţinător al donării de sânge din România. El se prezintă simplu: ”Am 27 de ani şi am ajuns la acelaşi nivel cu donările, am 27 de donări.. Am pornit doar la 19 ani”.

De atunci, a convins mulţi prieteni şi colegi că este important să meargă la centrele de donare. La Institutul Naţional de Hematologie, Horia se simte ca acasă. Mai ales pentru că mama lui lucrează acolo. Iar în anul 2000 ea a pus bazele Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge din România.

Oamenilor, indiferent încerc să le zugrăvesc un tablou în care au nevoie de sânge şi sânge nu e. Sângele nu e o obligaţie a Ministerului Sănătăţii sau a spitalelor, deci nu ai cum să faci sânge. Nu se poate cumpăra. Cât sânge ai tu, atâta foloseşti. Este singurul lucru pe care oamenii îl fac pentru ei înşişi”, spune Antoaneta Bugner.

Autorităţile europene recomandă ca procentul donatorilor de sânge să fie de 6% din numărul locuitorilor

Întreaga poveste a celor care luptă zi de zi pentru a asigura spitalelor necesarul de sânge, în materialul video ataşat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri