Sari la conținut

Prea mici pentru porţii aşa mari. Cum calculăm cantitatea de mâncare potrivită copiilor

După cele 6 luni de alăptare începe diversificarea, iar una dintre cele mai mari probleme este cantitatea de hrană. Părinţii au tendinţa să le dea celor mici mai multă mâncare decât au nevoie. Despre mărimea corectă a porţiilor, a vorbit Marius Tudosiei cu nutriţionistul Alina Stoica, la emisiunea "Sănătatea în bucate".

„Uneori întâlnim şi copii mâncăcioşi, au tendinţa de a mânca mai mult decât este necesar, dar asta tot din cauza faptului că au fost încurajaţi să aibă porţii din ce în ce mai mari şi s-au adaptat nevoii induse practic, dar nevoia unui copil este raportată strict la acest bol de supă. 150 ml e o porţie corectă gândindu-ne la preşcolari, dar şi la şcolari, pentru că urmează şi felul principal unde putem jongla cu cantităţile mai mult decât la supă,” spune nutriţionistul Alina Stoica.

Dacă e să vorba despre feluri principale, porţia corectă e de 75-100 de grame, adaugă nutriţionistul. „Dar porţia corectă este de 75-100 de grame maxim pe zi pentru fiecare copil. Şi felia de la sendviş, şi carnea de la şcoală, şi cea de acasă, de multe ori au 3 porţii de carne pe zi, ceea ce înseamnă un exces pe care îl producem şi creează un pH acid, ceea ce înseamnă instalarea deficienţelor imunitare,” precizează Alina Stoica.

Mâncarea în exces poate dauna copiilor, atrage atenţia nutriţionistul: „Sunt foarte mulţi copii care răcesc în mod frecvent sau au tulburări digestive din cauza excesului de zahăr, carne şi făină albă.”