Sari la conținut

Prea multe paturi de spital, prea puţin tratament ambulator. Ministerul Sănătăţii vrea să se alinieze la standardele europene

Deşi pacienţii stau deja înghesuiţi în saloane, numărul de paturi din spitalele din România va scădea cu peste 4000 până în 2016. Măsura face parte dintr-un proiect al Ministerului Sănătății, care doreşte astfel alinierea unităţilor medicale la standardele europene. O altă propunere este ca unii dintre pacienţi să fie trataţi doar în ambulatoriul de specialitate pentru reducerea costurilor.

În următorii ani, spitalele din România trebuie să atingă îndicatorul stabilit la nivel european, adica 4,8 paturi la mia de locuitori. Pentru 2014 se propune o scădere cu 2177 de paturi la nivel național, iar pentru 2015 şi 2016, cu câte 1000.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, aproximativ 30-40% din numărul de pacienți care au beneficiat de internare continuă ar fi putut fi tratați în ambulatoriile de specialitate sau prin spitalizare de zi, ceea ce ar fi dus la economii la bugetul de stat.

Un alt motiv pentru care se doreşte reducerea numărului de paturi este dat de diferența între secțiile spitalelor: în timp ce unele sunt supraaglomerate, altele sunt subutilizate.

Proiectul de hotărâre, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, se află în dezbatere publică până în data de 20 mai.