Sari la conținut

Prea puţini medici de familie

În România ar mai fi nevoie de cel puţin 550 de medici de familie, mai ales în mediul rural, pentru a acoperi deficitul din acest moment. Condiţiile grele de muncă şi pacienţii care se prezintă rar la control îi fac pe doctori să ocolească satele. Iar cei care, totuşi, ajung acolo, pierd uşor finanţarea statului pentru că nu reuşesc să adune suficienţi pacienţi.

Anca Silveştean a fost medic de familie în comuna Floreşti din Cluj până luna trecută. Acum nu mai are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru că nu a reuşit să păstreze pe listele ei cei 700 de pacienţi, limita minimă cerută de lege în mediul rural.

Trei din patru judeţe ale României au nevoie de doctori. Călăraşi, Vrancea şi Neamţ sunt în cea mai dificilă situaţie, cu un deficit de peste 50 de medici de familie. Alte patru judeţe ar avea nevoie de câte 40 de doctori. În Muntenia şi Banat este nevoie, în medie, de 25 de medici.

Doar şapte judeţe din vestul, centrul şi estul ţării au raportat că serviciile medicale de care dispun sunt suficiente.

Situaţia s-ar putea agrava odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, aflat acum în dezbatere publică. Acesta prevede eliminarea limitei minime, de 700 de pacienţi în mediul rural, respectiv 800 în cel urban. Ceea ce înseamnă că, pe de o parte, doctorii de la sate vor putea migra mai uşor către oraşe, iar pe de alta, tot mai multe sate ar rămâne fără medici de familie.