Pregătiri pentru greva de avertisment de mâine. Spitalele vor asigura urgențele, policlinicile vor fi închise

Data publicării:
proteste medici - 1553791-Mediafax Foto-Ion Navala

Membrii federației au trimis notificări către toate spitale și policlinicile. Spitalele vor funcționa la o treime din capacitate, în policlinici activitatea va fi sistată în intervalul 08.00-10.00. Se atrage astfel atenția auspra revendicărilor: creșterea veniturilor, un nou statut pentru spitale, deblocarea posturilor. Este prima grevă din calendarul amplelor acțiuni de protest. La 28 noiembrie va fi decretată grevă generală pe perioadă nedeterminată. 

Sindicaliştii au discutat cu ministrul Sănătăţii despre contractul colectiv de muncă. Greviştii cer protecţie pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, în caz de restructurări. Mai mult, au primit promisiunea că 1.200 de posturi vor fi deblocate printr-o decizie care urmează să fie aprobată de Guvern săptămâna viitoare. Asta nu îi opreşte însă pe sindicaliştii din Sănătate să renunţe la proteste. Prin urmare, luni, de la ora 8, timp de două ore, toate policlinicile din ţară vor fi închise. Vor fi asigurate doar urgenţele.

Ministrul Sănătăţii spune ca participarea medicilor la greva de avertisment este ilegală. „Cred că medicii vor fi la serviciu. Din punctul meu de vedere, sunt în slujba pacienților. E jurământul făcut să apere viața. Poate vor fi și cazuri izolate și unii vor participa la această grevă. Managerii, dacă vor constata astfel de probleme, vor trebui să ia măsurile legale”, a declarat ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu.

„Pe mesajele pe care le-am primit de la medicii din teritoriu, da, vor participa. Pentru că acolo va fi o decizie individuală de a se alătura unei acţiuni legale organizate de un sindicat, chiar dacă tu nu eşti membru”, a subliniat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii pacienţilor susţin şi ei cererile sindicaliştilor. „Sunt cât de poate de întemeiate aceste revendicări. Nu se mai poate aştepta încă un an de zile în condiţiile astea, pentru că ne afecteaza şi pe noi, pacienţii”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri