Sari la conținut
News Alert

Pregătiri pentru primul caz de Ebola, în România

Acest echipament complet asigură protecţie ridicată împotriva contaminării cu virusul febrei hemoragice. Doar echipaţi în acest fel medicii şi asistentele de la Institutul Matei Balș pot avea grijă de un pacient care este infectat cu virusul Ebola. Aici a fost pus la punct un salon cu echipamente moderne pentru tratamentul bolnavilor infectați cu virusul periculos.

Deocamdată doar două paturi sunt rezervate acestor pacienţi, dar la Institutul Matei Balş pot fi tratate până la 15 cazuri. Dacă izbucneşte epidemia de Ebola şi în ţara noastră, un spital de campanie va fi construit în apropiere de Bucureşti, la Otopeni. Medicii speră însă că nu va fi nevoie să poarte aceste costume. România a avut până acum doar două suspiciuni de Ebola. În toată lumea au fost înregistrate peste 8.300 de îmbolnăviri şi mai mult de 4.000 de decese.

„Din păcate în zonele respective situaţia este scăpată de sub control în momentul de faţă. Noi trebuie să luăm în calcul că orice cetăţen străin din zonele respective care intră pe teritoriul României este purtător de virus”, a spus Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.

De aceea, în următoarea lună, la Institutul de Boli Infecţioase va exista şi un spaţiu de izolare, din care aerul contaminat nu poate ieşi. Acolo ar urma să fie ţinuţi eventualii pacienţi. Spaţiul poate fi instalat în orice salon de spital şi asigură o protecţie ridicată. De asemenea, SMURD va fi dotat şi cu maşini speciale pentru transportul celor bănuiţi că sunt contaminaţi cu Ebola.