Preşedintele CNAS: Noile terapii pentru tratarea hepatitei C vor fi introduse în primul semestru al anului

Data publicării:
spital doctor hepatita

 

Aplicarea noilor terapii asupra pacienţilor se va face în funcţie de criterii medicale

"Nu aș vrea să vă dau o zi sau o săptămână, dar pot să vă spun că într-un timp foarte, foarte scurt. Eu zic că în primul semestru al anului 2015. (...) Suntem gata să dăm drumul tratamentelor moderne în hepatită, dar nu o pot face de unul singur, trebuie să colaborăm toți — pacient, profesioniști, sistem de asigurări, Ministerul Sănătății, Ministerul de Finanțe, Agenția Națională a Medicamentului", a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, citat de Agerpres.

În privința contractelor cost-volum, el a precizat că scopul este de a "da un preț acceptabil pentru România pentru cât mai mulți pacienți".

"Trebuie să începem cu ceva, trebuie să începem cu o sumă, vedem cum merge, vedem cât de deschise sunt și companiile și sigur că mergem mai departe. (...) Orice Guvern își face strategia în funcție de posibilități. Există discuții și la nivel european să se găsească o formulă de preț cât mai acceptabil, să se ia în considerare numărul de bolnavi la nivel european și atunci probabil și costul va fi mai ușor suportabil", a punctat Ciurchea.

Întrebat dacă există niște criterii în baza cărora pacienții să fie introduși în aceste noi terapii, el a spus că se va ține cont "doar de criterii medicale". El a explicat că modelul de tratament aparține medicilor.

La rândul său, doctor Liana Gheorghe de la Centrul pentru boli digestive și transplant hepatic, Institutul Fundeni, a explicat că ideea este de a oferi aceste terapii pacienților care au cea mai mare nevoie.

"Am avut întotdeauna în vedere pacientul cel mai grav, cel care dacă nu va fi tratat anul acesta sau în viitorul an va face ciroză, va avea nevoie de transplant. În primul rând, ideea este de a oferi aceste terapii pacienților în cea mai mare nevoie pe un număr limitat de cursuri de tratament care pot fi rambursate în cadrul unui buget", a adăugat dr. Liana Gheorghe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri