Sari la conținut

Preşedintele CNAS: Nu trebuie să mergeţi special la medic pentru activarea cardului de sănătate

 

"Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-şi activa cardul, iniţializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguraţii pot păstra cardul neactivat şi un an, şi doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-o conferinţă de presă.

Până în prezent, aproximativ 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului naţional de sănătate. În sistem au fost activate aproximativ 4,5 milioane de carduri, a precizat Vasile Ciurchea.

Peste 500.000 de asiguraţi nu au primit cardul de sănătate, acesta putând fi ridicat de la casele de asigurări sau de la medicii de familie.

Potrivit preşedintelui CNAS, cei care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, pot primi o adeverinţă cu valabilitate de trei luni, care va înlocui cardul şi care va fi eliberată, la cerere, de casele de asigurări de sănătate.

Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări de sănătate, de unde vor putea fi ridicate de asiguraţi, dacă aceştia doresc să intre în posesia lor.

Preşedintele CNAS a precizat că între 50 şi 100 de persoane dintre cele care au anunţat iniţial că refuză cardul au revenit asupra deciziei.

"La un moment dat, am avut aproape 4.000 de persoane care au refuzat cardul de sănătate, din diferite motive. Numărul acestora nu a crescut, în schimb avem între 50 şi 100 de persoane care, deşi iniţial au refuzat cardul, au revenit asupra deciziei şi au cerut eliberarea documentului", a mai spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a adăugat că asiguraţii care până la 1 mai nu intră în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe eliberate de casa de asigurări de sănătate.

În cazul în care asiguraţii constată nereguli privind utilizarea cardului, aceştia pot face reclamaţii la numărul de telefon de pe cardul de sănătate.