Procedura care învinge cancerul de col uterin și permite o viitoare sarcină

Data publicării:
18 2011cancer-34068

Anca Dogaru avea o viață împlinită, dar își dorea foarte mult un copil. Însă, în urma unui examen Babeș Papanicolau, a aflat că are cancer de col uterin.

„Anul trecut am primit rezultatul analizei și pentru mine a fost un șoc. Ne doream foarte tare un copil și mi s-a spus că nu se mai poate”, povestește Anca Dogaru.

Conf. univ. dr. Petre Brătila, medic primar ginecolog, explică faptul că această boală se tratează chirurgical în fazele inițiale, iar tratamentul este unul radical prin care femeia pierde în afara colului uterin și uterul, și ovarele.

Din fericire, există și o metodă minim invazivă, care se adresează doar pacientelor diagnosticate cu boala în stadiul 1.

„Dacă înainte exista credința că, cu cât scoți mai mult cu atât te asiguri că boala nu va evolua, în momentul de față, datorită experienței și a trialurilor care au fost analizate s-a ajuns la conceptul de a conserva cât mai mult din organ”, a spus medicul Petre Brătilă.

Practic se extrage doar o parte din uter. Pacienta are nevoie de cel mult două zile de spitalizare, iar după șase – opt luni poate rămâne însărcinată. În sistemul privat o astfel de operație costă 1.500 de euro. Acest tip de intervenție se realizează și la Iași, însă pe cale abdominală, ceea ce înseamnă că recuperarea este mai grea.

Medicul Petre Brătilă precizează că până în momentul de față, în lume s-au făcut 380 de astfel de operații, deși operația se practică de aproape 20 de ani, din 1993. Statisticile care au fost realizate pe termen lung, iata sunt aproape 20 de ani, arată că acest tip de operație are exact aceleași rezultate ca și cum s-ar face o operație radicală prin care femeii i se extirpă uterul, anexele și ganglionii pelvici”, explică Petre Brătilă.

Anca Dogaru povestește că dacă nu ar fi aflat de această tehnica probabil ar fi fost operată în mod clasic și ar fi avut un suflet gol, întrucât își dorea foarte tare să aibă un copil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri