Protest al asistentelor în faţa Ministerului Sănătăţii

Data publicării:
protest asistente 1

  

„Vrem să fie acordate sporurile la salariul actual de bază și nu la salariul de bază din 2009. Am dori acordarea tichetelor de masă în întreg sistemul, sunt unități unde se acordă tichete de masă și unde nu. În al treilea rând, am dori o grilă de salarizare adecvată sistemului sanitar”, a spus Silvia Spiridon, președintele executiv al Federației Sindicale Hipocrat.

Este un dispreț total, salarii de mizerie. Am ajuns undeva la vreo 13 milioane, după 11 ani de muncă”, spune o asistentă.

Bani insuficienţi pentru un trai decent şi pentru responsabilitatea pe care o au faţă de bolnavi. Sunt motivele care au împins cel puţin 20.000 de asistenţi medicali să ceară certificate care le permit să lucreze în străinătate. Plecările au lăsat în urmă 40.000 de locuri goale.

„Avem 220 de asistente pe tot spitalul, deficitul este cam de 100. Din cauza aceasta, lucrurile merg dificil, apelăm la înțelegerea asistentelor pe care le avem, nu le oferim întotdeauna orele libere de care trebuie să beneficieze, nu putem să facem față altfel”, spune Elena Popescu, directorul medical al Spitalului Județean Ilfov.

Au venit, s-au format la noi și au plecat. Pentru binele lor, au salariu mai mare”, afirmă Elena Popescu, directorul medical al Spitalului Județean Ilfov.

Într-un singur județ, Cluj, este nevoie de 2.000 de oameni cu diverse calificări medicale.

Au fost problemele medicale care s-au datorat lipsei de personal de pe secție, pentru că ai nevoie de trei brancardieri pe tură, trei schimburi, ai nevoie de infirmiere nu ajunge una singură care este și infirmieră și femeie de serviciu”, spune şi Carmen Chiriac, asistentă medicală în Cluj.

Sunt probleme arhicunoscute, la care ministrul Sănătăţii răspunde cu promisiuni. Salariile se vor majora probabil la anul.

Am reușit să corectăm din acele nedreptăți, iar anul acesta ne dorim să reușim finalizarea corecturilor. Vor fi creșteri salariale”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Protestatarii ieşiţi în stradă chiar de Ziua Internaţională a Asistentului Medical nu mai cred în vorbe. Vor relua revendicările şi vineri, de Ziua medicilor europeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri