Proteze 3D. Cum să porți un șold scos la imprimantă

Data publicării:
sold 3d

Noua soluție pentru pacienții cu probleme ale șoldurilor le-a fost prezentată medicilor români de către un profesor sloven de la Universitatea din Maribor. Pe baza unei tomografii, specialiștii reconstruiesc bucata de os care-i lipsește pacientului. Fac asta cu ajutorul unei imprimante 3D, folosind aliaje din aluminiu, titan sau vanadiu.

„Această tehnică este una paralelă. Dacă devine incomodă sau dacă folosim o formă care nu se potrivește, iar chirurgul nu își poate face treaba, atunci mergem pe varianta clasică”, explică Igor Drstvensek, profesor Universitatea din Maribor, Slovenia.

În România, prima operație la care s-a folosit o proteză din titan, obținută la o imprimantă 3D, a fost făcută în decembrie 2012, tot la Cluj-Napoca, la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială. O echipă de medici a reușit atunci să-i redea înfățișarea unui bărbat de 44 de ani, victimă a unui accident rutier.

„Deschiderea este deosebită, procesul medical este foarte mult îmbunătățit și rezultatele care se obțin sunt mult deasupra lucrurilor clasice”, a detaliat Horațiu Rotaru, medic specialist Clinica de Chirurghie Maxilo-Facială.

Până acum, în Cluj-Napoca 36 de pacienți au beneficiat de implanturi personalizate. Majoritatea au fost la nivelul craniului, iar unele dintre piese au fost create cu ajutorul unor programe de ultimă generație la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

„Avem niște mașini care sunt foarte moderne. Dacă în domeniul cranio-plastiilor stăm foarte bine, din punct de vedere al implanturilor metalice, pe baza de titan suntem la început”, explică Nicolae Bâlc, directorul Departament Ingineria Fabricației, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Imprimanta 3D, cu ajutorul căreia se obțin aceste proteze, a costat o jumătate de milion de euro și a fost folosită până acum de ingineri și de medici pentru crearea a peste 15 dintre protezele implantate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri