Raed Arafat: Institutul Inimii nu a realizat transplanturi în ultimii doi ani pentru că organele nu au fost compatibile

Data publicării:
arafat inima

Informaţia provine „dintr-o adresă venită de la Agenţia Naţională de Transplant că aceste inimi când s-au respins s-au respins pe motivele incompatibilităţii”, a spus Raed Arafat la Digi24. „Avem adresa”, a precizat el, iar absenţa transplanturilor nu se datorează faptului „că nu se pot face”, ci pentru că în nici unul din cazurile în care a existat o inimă disponibilă nu a apărut o persoană compatibilă pentru transplant. Situaţia este aceeaşi şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Răspunsul Agenţiei (Naţionale de Transplant – n.red.) venit anul ăsta asta zice exact: pentru că (inimile) au fost considerate incompatibile. Şi spun exact cu cine s-a luat legătura, cu totul. Poate trebuie să cerem acum lămuriri suplimentare, pentru că ceea ce a ieşit din presă este că nu a fost posibil să se facă din lipsuriAceste lipsuri nu sunt! Cel puţin tehnic vorbesc, pentru că decizia s-ar putea să fie luată şi pe linie politică - să se termine această discuţie”, a mai spus Raed Arafat.

În urmă cu două săptămâni, Digi24 prezenta pentru prima dată situaţia de la Institutul Inimii din Târgu-Mureş, unde operaţiile de transplant au fost sistate în martie 2011. Institutul era desfiinţat printr-o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Emil Boc şi de ministrul Sănătăţii de atunci, Cseke Attila, devenind o simplă secţie în cadrul Spitalului Judeţean din localitate. Fostul director al Institutului Inimii din Târgu Mureş, Radu Deac, susţinea şi la acea dată, dar şi acum, că în spatele deciziei de închidere a unităţii au stat interese politice.

Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Transplant, în 2011, 65 de pacienţi din 114 aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant au murit. Joi, în şedinţa săptămânală de Guvern, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să prezinte o soluţie referitoare la Institutul Inimii din Târgu Mureş.

Pe aceeaşi temă:

Transplantul de inimă este blocat. Singura variantă pentru români este intervenţia în străinătate

Radu Deac, la Digi24: Institutul Inimii din Târgu Mureş a fost închis din motive politice

RAPORT DE ţARĂ. Institutul Inimii din Târgu Mureş, distrus de birocraţie şi de politică

JURNALUL DE SEARĂ. Radu Deac: Dorin Florea, primarul Târgu Mureşului, printre vinovaţii de închiderea Institutului Inimii

Raed Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, finanţarea trebuie adaptată

Schimb de replici Ponta - Nicolăescu pe tema proiectelor neasumate care ajung în presă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri