Reacții la ancheta Digi24 privind traficul de organe încurajat de asistente de la Institutul Fundeni

Data publicării:
institutul fundeni

Managerul Institutului Fundeni susţine că niciun pacient care a primit un rinichi nou aici nu are organul de la persoane care nu-i sunt rude. Pe de altă parte, asistentele filmate de reporterii Digi24 nu ar face parte din echipa care participă la realizarea transplanturilor.

Este o asistentă de pe secția de gastroenterologie și a doua este o asistentă medicală de pe secția de urologie. Vom face sesizare la Parchet şi pentru oamenii care au ştiut şi nu au luat nicio măsură, şi vizavi de doamnele asistente şi infirmiere care au ştiut sau cel puţin au spus acest lucru, şi declaraţiile mincinoase sunt o problemă”, a declarat Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni, la Digi24.

Şeful Colegiului Medicilor din România spune că un transplant de la un donator plătit este greu de realizat într-un spital din România pentru că există comisii care verifică toate cazurile.

Comisia analizează dacă donaţia este făcută benevol. O să vedeţi că sunt foarte multe cazuri respinse de comisiile de etică în centrele de transplant tocmai pentru faptul că persoana care este donator nu a avut înainte nicio relaţie. Sau persoana vrea să doneze pentru un anumit pacient şi atunci începe suspiciunea. Da, se cumpără rinichi din România dar transplantul nu se face în România, se face în Turcia”, a susținut Vasile Astărăstoae pentru Digi24.

Comercializarea unui organ pentru transplant este pedepsită prin lege.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei la cinci ani fapta persoanei de a dona organe, ţesuturi sau celule de origine umană în scopul obţinerii de foloase materiale”, spune un ofițer de la Crimă Organizată.

Chiar şi aşa, reporterii Digi 24 au demonstrat într-un material cu camera ascunsă că în România, un rinichi se poate cumpăra foarte uşor:

„-Cât ne-ar costa?

-30.000 de euro.”

Ulterior, mai multe cadre medicale de la Institutul Fundeni ne-au sfătuit cum să procedăm ca medicii de aici să ne opereze.

Discuţie reporter-asistentă:

„-Au mai fost făcute operaţii cu donatori luaţi de pe internet?

-Da, s-au făcut. -Dânsul (doctorul - n.red.) nu vă lasă să îi daţi ceva înainte (avans din plata pentru rinichi - n.red.) la donator. O să îl consulte, o să îi facă fel şi fel de investigaţii.

-Dar se poate, da?

-Da, da, nu e nicio problemă.

-Au mai venit cu oameni care nu erau rudele lor?

-Da, au mai venit. Au mai fost.”

Anul acesta, în România, s-au înregistrat peste 100 de donatori în moarte cerebrală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri