Sari la conținut

Record de transplanturi de organe la Iași

Petru Moisa suferă de trei ani de insuficienţă renală. În tot acest timp, bărbatul de 45 de ani din Iaşi a fost nevoit să facă dializă. Abia în urmă cu trei zile, medicii i-au spus că s-a găsit un donator. El a primit un rinichi de la un bărbat de 44 de ani din Bacău, care a făcut accident vascular cerebral.

„De trei ori pe săptămână, marţea, joia şi sâmbăta, un coşmar pentru oamenii care fac dializă. Mulţumesc lui Dumnezeu că au fost şi există oameni care pot dona”, a spus Petru Moisa.

În acest an, la Centrul Regional de Transplant Iaşi s-a înregistrat un număr record de transplanturi de rinichi: 14. Dintre acestea, doar trei au fost făcute cu rinichi de la donatori înrudiţi, restul fiind de la persoane care au intrat în moarte cerebrală.

„Se pare că şi familiile donatorilor sunt mai deschise la ideea de transplant şi oamenii au înţeles şi au văzut şi rezultate”, a explicat coordonatoarea Centrului Regional de Transplat Iași, Raluca Neagu.

Este şi cazul unei familii din Vaslui, care şi-a pierdut fiul de 29 de ani, în urma unei agresiuni. La începutul lunii martie, cinci vieţi din Iaşi, Botoşani şi Bucureşti au fost salvate, după ce medicii i-au prelevat bărbatului intrat în moarte cerebrală rinichii, ficatul şi corneele.

„Am fost de acord din cauză că el nu a mai avut şansă şi am zis măcar să supravieţuiască alţi oameni”, a spus mama donatorului, Melania Crâșmariu.

Lista persoanelor care aşteaptă un transplant de rinichi este lungă. Ilie Sârghie este printre bolnavi. De zece ani aşteaptă un donator.

„Dacă are moarte cerebrală omul nu mai poate fi întors la viaţă şi ar da o şansă altcuiva cu organele care se pot transplanta”, a spus Ilie Sârghie.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I Parhon” Iași a explicat faptul că un transplant schimbă viața celor care fac dializă.

Acest transplant schimbă complet viaţa pacienţilor care fac dializă. Trebuie să înţelegeţi că ei practic trei zile din șapte sunt aproape de dializă, 4-5 ore efectiv pe dializă”, a spus Ionuț Nistor.

La Centrul de Dializă din Iaşi sunt în evidenţe 500 de pacienţi, dintre care 400 sunt pe lista de aşteptare pentru transplant. Şansele ca intervenţia să fie o reuşită scad după zece ani de dializă.