Sari la conținut

RECTIFICARE BUGETARĂ. Sănătatea plătește salariile polițiștilor

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate recunoaşte că spitalele vor avea probleme financiare până la sfârşitul anului. Banii ajung doar pentru plata salariilor cadrelor medicale, dar nu şi pentru tratamentele bolnavilor. Aşa că, pacienţii vor fi trataţi pe datorie.

„Suma necesară pentru a nu avea niciun fel de problemă pe partea de credite bugetare este în jur de 490 de milioane. Avem în acest moment din resurse proprii bani pentru a asigura salarii și utilități la toate spitalele în 15 noiembrie, respectiv 15 decembrie. Diferența de plăți, de bani efectiv, care să intre în conturile spitalelor să fie plătite la începutul lunii ianuarie din bugetul anului viitor”, a propus Cristian Bușoi, președintele CNAS.

De partea cealaltă, sindicaliştii atrag atenţia că în unele spitale, situaţia este critică. „Înainte de rectificare, avem undeva, 70-80 de spitale din România, care nu au bani”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

Ministrul Sănătăţii a explicat ce bani pierde instituţia pe care o conduce. Este vorba de sumele destinate cofinanţării programului de reabilitare a 20 de maternităţi din ţară, început în urmă cu câţiva ani.

„Noi suntem acum la faza la care am pus niște bani în buget la rectificarea din vară, dar constructorii nu-şi mai pot duce până la capăt lucrările ca sa poată să fie decontate”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Banii de la Ministerul Sănătăţii ar putea fi direcţionaţi către Ministerul de Interne. „Știu, de exemplu, de la colegul meu, de la ministrul Stroe, că ei nu au banii de salarii până la sfârșitul anului pentru politiști”, a dezăluit ministrul Nicolăescu.

La rectificarea de la sfârşitul lunii iulie, sistemul sanitar a primit cei mai mulţi bani, peste un miliard de lei. Dar cea mai mare parte a lor s-a dus pentru plata datoriilor la medicamente.

Zeci de spitale, în pragul falimentului

În pragul falimentului şi la limita subzistenţei, aşa funcţionează zeci de spitale din România. Nu au bani de medicamente sau de materiale sanitare şi abia dacă reuşesc să achite salariile angajaţilor. În plus, de investiţii în aparatură nouă sau de modernizarea unităţilor nici nu poate fi vorba. Ca să facă economii, managerii acestor unităţi sanitare se gândesc să reducă personalul şi orele de lucru.

De mai bine de 10 ani, în spitalul din Corabia niciun leu nu a mai fost investit pentru modernizarea cladirii. Tencuiala cade bucată cu bucată, iar prin geamurile sparte bate vântul. În bugetul spitalului nu sunt nici măcar bani pentru salarii.

Una dintre măsurile de reducere a cheltuielor este și reducerea programului de lucru pentru medicii din spital de la șapte ore pe zi la șase ore pe zi în zilele lucrătoare”, spune Silviu Mușat, director medical la Spitalul din Corabia.

„Noi le alocăm un buget de aproximativ 460 de mii de lei pe lună, din aceşti bani cea mai mare parte reprezintă cheltuielile salariale, aproximativ 380 de mii de lei, restul fiind cheltuieli administrative și cu medicamente și cu alte materiale”, explică și Florin Ciocan, președinte la CAS Olt.

Şi spitalul din Brezoi este la un pas să fie închis, desi deserveşte peste 40.000 de oameni. Conducerea spune că bugetul lunar nu asigură nici măcar jumătate din salariile angajaţilor. Medicii internează acum doar cazurile grave, iar ceilalţi pacienţi sunt trimişi la Spitalul din Râmnicu Vâlcea, la 40 de kilometri distanță.

„În trimestrul IV, practic nu avem buget! Dacă nu se va face o rectificare bugetară cred că ne aflăm în situația chiar să închidem activitatea din luna noiembrie sau decembrie”, explică Vasile Cerbu, managerul spitalului Brezoi.

Și managerii spitalului din Târgu Secuiesc au ajuns la fundul sacului. „Nu putem să asigurăm salariile deloc, nu putem să achiziționăm medicamente, pentru care suntem pasibili să fim dați în judecată de pacienți”, arată Canea-Kocsis Andras, directorul financiar-contabil al spitalului.

În farmacia spitalului, rafturile sunt aproape goale. „În momentul de față, am medicamente pentru maximum o săptămână, dar asta nu înseamnă că am toate medicamentele care sunt absolut necesare pentru funcționarea spitalului”, declară Jakab Eva, farmacist la spitalul Târgu Secuiesc.

Managerii spitalelor sperau să primească bani la viitoarea rectificare bugetară.

Pe aceeași temă