Reforma din Sănătate tinde către modelul britanic. Care sunt avantajele și dezavantajele

Data publicării:
1903sanatate-55712

Însă acelaşi sistem are şi mari probleme - pacienţi care stau chiar şi un an şi jumătate pe listele de aşteptare pentru obţinerea unui tratament.

Sistemul de sănătate românesc este finanţat, în acest moment, atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Cele două instituţii îşi împart atribuţiile şi fiecare alocă sume de bani tuturor instituţiilor medicale. Schimbările, propuse de Eugen Nicolăescu, mută însă ponderea de la Casa de Asigurări la Ministerul Sănătăţii. Aici vor apărea două noi structuri - Agenţia de Programe şi Agenţia de Investiţii, care vor coordona întreaga activitate care ţine de cheltuirea banilor din Sănătate.

Va trebui să începem să ne gândim la aspectele financiare pentru că nu ne ajung banii. Suntem prea săraci, trebuie să recunoaştem acest lucru, iar sistemul sanitar intră, de acum încolo, în contracție”, spune medicul Sorin Paveliu.

Modelul spre care se îndreaptă sistemul de sănătate românesc pare a fi cel britanic. Şi acolo licitaţiile sunt centralizate, iar finanţarea sistemului se face din taxele pe care le plăteşte fiecare englez. Numai că sistemul britanic ar putea veni în România şi cu hibele sale.

În Europa, ca și în România, serviciile de urgență sunt gratuite, indiferent dacă un pacient este asigurat sau nu. Probleme apar la acordarea serviciilor medicale care nu pun imediat viața în pericol. Spre exemplu, în Marea Britanie sunt liste de aștptare care se întind chiar și pe 18 luni. Dar,în vreme ce britanicii își permit să meargă în străinătate să se trateze mai repede, românii nu vor putea beneficia de acest lux.

Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească, în perioada imediat următoare, care vor mai fi serviciile medicale de care vor putea beneficia asiguraţii. Pentru orice consultaţie sau investigaţie, în afara acestui pachet, pacientul va trebui ori să plătească, ori să îşi încheie o asigurare privată de sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri