Sari la conținut

Regimul vegetarian: o modă sau chiar elixirul tinereţii?

„Doctoriţa mea de familie când a văzut analizele a zis că nu a mai văzut analize aşa de bune de 10 ani de zile”, povesteşte Anca Alina Ionescu, vegetariană.

Din păcate, nu mereu se întâmplă asta. Un regim alimentar neadecvat poate pune sănătatea în pericol.

„Într-o zi am constatat în timp ce mă pieptănăm, că aveam locuri în cap în care aveam chelie”, afirmă Andreea Crăciun, vegetariană.

„Există un risc de deficit de vitamina, în principal vitamina B12”, explică dr. Gabriela Radulian, şef de secţie la Institutul de Diabet şi Nutriţie N. Paulescu.

Pe de altă parte o altă tânăra susţine că vegetalele crude au ajutat-o să treacă mai uşor peste efectele chimioterapiei, după ce a fost diagnosticată cu o formă de cancer: „Eu făceam chimioterapie, dar simţeam că renasc”.

Ce părere au medicii?

„Nu ştim. Pentru asta ar trebui studii făcute cu mare rigurozitate”, declară acad. prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu".

VIDEO Catrinel Macovei şi Simona Carniciu, medici diabet, nutriţie şi boli metabolice  

Sunt şi vedete care îşi cresc copiii fără produse de origine animală. Este bine, este rău?

„Eu cred în acest lucru şi nu pot să fac altfel, deci nu pot să îmi cresc copilul cumpărând special pentru el salam şi carne şi punând în frigider pentru că e frigiderul meu şi e copilul meu şi eu sunt responsabil de sănătatea lui”, spune Andreas Zoltan, solistul formaţiei Sarmalele Reci.

VIDEO 22 de familii au ales ca, în loc de o vacanţă la mare, să meargă într-o tabără de nutriţie, pentru a învăţa principiile alimentaţiei vegetariene

„Nu am avut curajul să nu îi dau copilului carne, mai ales că sunt o grămadă de medici care zic că trebuie copilul să mănânce proteină animală şi totuşi mă gândesc că nu au făcut meseria aia degeaba”, susţine actriţa Ioana Ginghină.

Care este până la urmă adevărul? Este regimul bazat pe vegetale doar o modă sau chiar elixirul tinereţii?