Rețete de dulciuri pentru diabetici

Data publicării:
dulciuri diabetice-1

În urmă cu şapte ani, soţul Andreei Perchik a fost diagnosticat cu diabet. Această schimbare a însemnat un nou regim alimentar pentru toată familia. 

Ne-am dat seama că diabetul nu este un sfârşit de drum. Ce aş vrea ca toţi diabeticii să afle: nu este gaură în cer că eşti diagnosticat cu diabet. Se poate ţine foarte uşor în frâu prin alimentaţie corectă, prin stil de viaţă sănătos”, spune Andreea.

Pentru toate persoanele care suferă de diabet cel mai greu este să renunţe la dulciuri.

„Pentru soţul meu a fost un şoc în momentul în care a aflat că are diabet. Era înnebunit după ciocolată”, povestește Andreea Perchik.

„Gustul dulce provoacă dependenţă şi atunci este greu pentru oricine să renunţe de tot la gustul dulce”, spune dr. Simona Carniciu, medic pentru diabet, nutriție și boli metabolice.

 

Diabetul nu înseamnă însă renunţarea definitivă la dulciuri. Există şi alţi îndulcitori în afară de zahăr. Dintre cei artificiali aspartamul, zaharina şi ciclamatul sunt aprobate de cele mai importante foruri mondiale, dar în acelaşi timp există destule studii care le incriminează pentru apariţia unor boli.

„Trebuie să evităm pe cât este posibil să aducem substanţe care nu prea suntem siguri de efectele lor, mai ales pe termen lung, în schimb ce este natural, este clar că este de mii de ani pe planetă descoperit sau nedescoperit”, spune dr. Simona Carniciu.

ÎNLOCUITORI ARTIFICIALI AI ZAHĂRULUI:

-aspartam (E 951)

-zaharină (E 954)

-ciclamat (E 952)

ÎNLOCUITORI NATURALI AI ZAHĂRULUI:

-miere

-extract de stevie

-sirop de arţar

-sirop de agave

-sirop de porumb

-xylitol

Dintre înlocuitorii naturali ai zahărului, xylitolul este cel mai controversat. Unii medici susţin că este natural, alţii că este obţinut prin procedee sintetice. Şi siropurile de agave şi de porumb ar trebui consumate cu prudenţă de diabetici, pentru că au o cantitate mare de fructoză. Puteţi alege în schimb extractul de stevie.

„Cel de stevie are o încărcătură de a îndulci până la 200 mai mult decât zahărul. Exact ca şi zahărul, are un gust aproape identic, adică nu mă deranjează cu nimic, îmi satisface gustul de dulce, îl păcălim, nu avem efecte adverse”, spune dr. Simona Carniciu.

Trebuie să aveţi grijă doar să adaptaţi cantitatea, orice tip de îndulcitor aţi folosi. Andreea, de exemplu, nu foloseşte cantităţi exacte, ci gustă de fiecare dată când face o prajitură.

„M-am gândit să fac prăjitura asta cu mere şi nu cu altă umplutură, pentru că merele sunt extrem de bune pentru diabetici. Este un fruct neutru, pe care diabeticul poate să îl mănânce fără nicio problemă”, explică ea.

La fel de indicată pentru diabetici este şi scorţişoara.

Scorţişoara scade nivelul glicemiei, deci cel puţin un sfert de linguriţă de scorţişoară pe zi este recomandată oricărui diabetic.

În cazul prăjiturilor făcute la cuptor folosiţi îndulcitori precum extractul de stevie. Dacă, în schimb, faceţi deserturi la rece, puteţi folosi inclusiv miere.

 „Ea este foarte sănătoasă, are nişte proprietăţi extraordinare, dar cu carbohidraţii avem o problemă şi ştim că suntem limitaţi. Un pacient diabetic are o dietă cu 160-220, depinde, câteodată şi mai mult, de (grame de) hidraţi de carbon, de carbohidraţi pe zi şi atunci el trebuie să ştie cum îi împarte”, precizează dr. Simona Carniciu.

Aşadar, nu trebuie să exageraţi nici cu mierea, dar o felie de tort puteţi mânca fără probleme.

Deşi este un pic mai scump decât reţeta precedentă, poate fi folosit cu succes la orice masă festivă, pentru că o să arate ca un tort şi nu o să îşi dea seama foarte mulţi că e cu îndulcitor şi nu cu zahăr.

Baza tortului o puteţi face dintr-un amestec de biscuiţi sfărâmaţi şi unt topit, pe care o puneti la rece. Cât timp stă la congelator, pregătiţi umplutura din brânză de vaci dietetică, stafide şi îndulcitor. Întindeţi crema peste blat şi mai ţineţi la congelator câteva ore, după care tortul poate fi consumat.

Dacă vi se pare complicat, Andreea ne propune o reţetă care va fi gata în mai puţin de 10 minute: trufe cu prune uscate şi fulgi de cocos. Mai întâi prunele trebuie ţinute în apă cel puţin 30 de minute, apoi mărunţite într-un robot de bucătărie. Când am obţinut pasta din fructele uscate adăugăm nucă de cocos rasă până obţinem o compoziţie care va fi uşor de modelat în mână.

Andreea posteaza reţete pentru diabetici pe www.reteteminunate.ro

Atenţie! Niciun desert, oricât de sănătos ar fi, nu trebuie consumat în exces. De asemenea, medicii le recomandă persoanelor cu diabet să îşi măsoare frecvent glicemia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri