Sari la conținut

Reumatismul cronic la copii. Simptome şi metode de tratament

„Este o boală în care sistemul imun o ia razna şi atacă articulaţiile şi structurile articulaţiilor. Manifestările sunt tumefierea, adică umflarea acestora, cu temperatură locală crescută, durerea şi folosirea lor dificilă.

Există mai multe forme şi, din păcate, există şi formă de artrită idiopatică juvenilă care apare chiar şi la sugari. În general, apare după vârsta de 1, 2 ani.

Având în vedere că numele este de artrită idiopatică juvenilă, iar idiopatică înseamnă fără cauze cunoscute, pentru stabilirea diagnosticului trebuie eliminate toate celelalte cauze de inflamaţie articulară cunoscute. Astfel că, în această boală, investigaţiile ajută doar la excluderea acelor alte cauze şi nu la stabilirea diagnosticului de artită idiopatică juvenilă. Nu există niciun test de laborator cu rol diagnostic. Diagnosticul este unul anamestic, adică asculţi povestea pacientului, şi clinic, consulţi pacientul.

În România nu se cunoaşte frecvenţa bolii, însă este cu mult peste limita admisă de UE pentru o boală rară, probabil un caz la câteva sute de copii.

Netratată, această afecţiune distruge articulaţiile, fapt ce afectează uneori chiar şi durata vieţii, dar în special calitatea vieţii.

Tratamentul cuprinde medicamente antiinflamatoare şi monosupresoare, adică medicamente care scad simptomele, cele antiinflamatoare, şi medicamente care scad activitatea sistemului imun pentru a stopa atacul împotriva propriilor structuri.”