Sari la conținut

Revoltă în sănătate. Medicii de familie amenință că nu vor semna noul contract-cadru cu CNAS

Medicii se plâng că pierd sute de lei lunar din cauza erorilor sistemului informatic care gestionează informaţiile de pe cardurile de sănătate.

Ioan Mureşan, medic de familie: Ne-au dat răspuns, raportare pe câteva pagini, 20, 30, 50 de consultaţii, la care se spune: pacientul nu a avut card. Cu toate că pacientul a fost, i s-a introdus cardul în cititor, dar nu a mers sistemul.

Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei: Riscăm ca dacă vine Curtea de Conturi, peste un an sau peste doi ani, să ne impute documentele date ca urmare a acestor prescripţii, de exemplu reţetele.

Amalia Şerban, director adjunct în Ministerul Sănătăţii: Orice trebuie documentat, trebuie realizat şi pe baza acestor documente se pot face şi plăţi în cele din urmă.

În timp ce medicii ameninţă că nu vor mai semna nou contract cadru, şeful casei naţionale de asigurări este convins că orice problemă se va rezolva.

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS: Este un dialog, este o discuţie, nu cred că la sfârşitul discuţiilor vor exista motive să nu fie semnat.

În lipsa unei înţelegeri între medici şi Casa Naţională, pacienţii vor plăti consultaţiile. Contractul Cadru 2016-2017 ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2016.