Sari la conținut

Rezidenții care au plecat după terminarea specializării, dați în judecată de Spitalul din Bârlad

Legea îi obligă pe medici ca, după terminarea rezidenţiatului, să profeseze cinci ani în spitalul în care au fost repartizaţi. În localităţile mici sau în zonele sărace, acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată. La spitalul din Bârlad trebuiau să înceapă activitatea anul acesta 13 medici. Doi dintre ei au demisionat deja şi alţi şapte se gândesc să facă acelaşi lucru.

Activitatea noastră ar fi fost mult mai bună dacă s-ar fi prezentat și cei care nu s-au prezentat. Și aici este vorba de încă un medic ORL-ist, de doi neonatologi. Este vorba despre un medic urolog”, spune Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Bârlad.

Rezidenţii care părăsesc spitalul mai devreme de cinci ani trebuie să plătească costurile specializării lor, spune legea. Iar conducerea spitalului din Bârlad are de gând să o aplice.

Sunt acționați în judecată pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de pregătirea profesională, de pregătirea în rezidențiat”, a declarat Simon Chiper, consilierul juridic al Spitalului Municipal Bârlad.

Medicul psihiatru Dragoș Vasian a rămas la Bârlad pentru stabilitate. Însă îi înţelege perfect pe colegii lui care pleacă.

Nu sunt neapărat cele mai de dorit condiții ca să ne desfășurăm activitatea. Sigur că spitalele universitare sau din orașele mari sunt altfel dotate”, a declarat dr. Dragoș Vasian, medic specialist psihiatru.

Conducerea Spitalului Municipal din Bârlad a mai dat şi alţi foşti rezidenţi în judecată, însă a reuşit să recupereze până acum doar câteva zeci de mii de lei, pentru că medicii plătesc în rate.