REZULTATUL ANALIZELOR. Suspiciuni de aflatoxină la trei ferme și două fabrici

Data publicării:
11032013 20ansvsa-54213

Furajele sunt sursa de contaminare, mai ales cerealele, a declarat Mihai Țurcanu, președinte al ANSVSA.

Lapte contaminat a fost găsit în două fabrici, fiind vorba de 80 de tone, și în trei ferme, ce produc 2.000 litri lapte pe zi.

Laptele din Ungaria e în regulă, nu este contaminat, a subliniat Țurcanu.

În două zile sunt așteptate rezultatele pentru celelalte 500 de probe recoltate începând de joi.

„Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la trei ferme de vaci de lapte şi de la două unităţi de prelucrare a laptelui”, anunță un comunicat al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare.

Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta, iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative, precizează ANSVSA.

Autorităţile sanitar-veterinare au colectat 1.000 de probe de lapte, atât crud, cât şi pasteurizat. După verificarea a jumătate dintre mostre, medicii au descoperit aflatoxină în cinci dintre ele. Concentraţia de substanţă nocivă a depăşit cu mult limita admisă, afirmă inspectorii.

Discreție

Mihai Țurcanu, președinte ANSVSA, dă asigurări că laptele contaminat nu a ajuns la raft.

Oficialii păstrează însă discreţie absolută în privinţa fermelor la care au descoperit lapte contaminat. Tot sub tăcere este ţinută şi cantitatea de lapte cu probleme. Consecinţele acestei secretomanii, spun experţii, ar putea fi o doză şi mai mare de suspiciune printre consumatori.

Autorităţile dau asigurări că tot laptele cu aflatoxină este sub sechestru şi urmează să fie distrus. Săptămâna trecută, au fost retrase de la vânzare 14 mii de cutii de lapte. Aceeaşi soartă a avut-o şi brânza obţinută din lapte cu toxine.

Cei mai feriţi de contaminarea cu aflatoxină sunt micii producători particulari, afirmă inspectorii sanitari. De regulă, crescătorii particulari sau cei care cresc o singură vacă în curte au foarte multă grijă, își cultivă singuri porumbul, îl depozitează în condiții foarte bune.

În acest moment, în magazine nu mai există lactate cu probleme, asigură autorităţile. Cu toate acestea, oficialii ANSVSA mai au de analizat încă jumătate din cele peste 1.000 de probe adunate.

Autoritățile urmau să anunțe luni rezultatele probelor prelevate după ce un eșantion de brânză a fost depistat pozitiv la aflatoxină.

Produsul lactat a fost găsit vineri de inspectorii sanitari-veterinari într-un depozit din Dolj, înainte de a fi comercializat, susțin aceștia. Alți 14.000 de litri de lapte au fost opriți de la livrare joi, după ce s-a descoperit că erau contaminați tot cu aflatoxină, iar ANSVSA a cerut controale extinse la nivel național.

În urma alertei sanitar-veterinare de săptămâna trecută, prefectul de Dolj a solicitat verificări la mai multe ferme de lapte din județ, autoritățile sanitar-veterinare au oprit de la comercializare mai multe loturi de produse lactate. Există suspiciunea că lotul de lapte contaminat cu aflatoxină provine de la o fermă de lângă Craiova.

Aflatoxina este o substanță cancerigenă, care se dezvoltă o dată cu mucegaiul și apare acolo unde furajul este depozitat în condiții de umezeală. Furajul contaminat ajunge în organismul animalului, iar mai departe se poate transmite în lapte și carne, iar prin consum, în corpul uman.

Cantitățile mari ingerate pot provoca, în timp, afecțiuni hepatice.

CITIȚI ȘI Aflatoxină, dioxină, pesticide: sunt peste tot în alimente. Şi totuşi, ce mâncăm?

Victor Ponta,despre laptele contaminat: Foarte bine că se iau măsuri radicale imediat ce se găsesc probleme

Premierul Victor Ponta spune că este foarte bine că Ministerul Agriculturii şi ANSVSA au luat imediat măsuri radicale şi a arătat că e important să se continue controalele şi dacă se găsesc nereguli să se închidă fabrica sau să se retragă produsele.

„Eu discut cu ministrul Agriculturii, care a coordonat până în acest moment toate eforturile şi ale ANSVSA şi ale altor instituţii. E foarte bine că se fac controale, e foarte bine că se iau măsuri radicale imediat ce se găsesc asemenea probleme. Până acum sistemul a funcţionat. Sunt probleme nu numai în România, în toată Europa, important e să continuăm controalele, acolo unde găsim să închidem imediat fabrica sau să se retragă produsele respective. (...) Nu toate standardele se respectă şi cred că e un lucru foarte important, fiecare om, fie că e român, fie că e britanic sau francez are dreptul când se duce şi cumpără un produs din supermarket sau dintr-un alt magazin să ştie că ceea ce cumpără e sănătos. Din punctul acesta de vedere, şi ANSVSA şi Ministerul Agriculturii au tot sprijinul meu să ia măsuri cât mai radicale”, a declarat premierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri