Sari la conținut

Robotul chirurg de la Timişoara

„Uitaţi-vă acolo cum o face robotul, de fapt! Observaţi cum se mişcă braţul robotului? Chirurgul care stă ajutor acolo nu mai face nimic în acest moment”, explică un profesor studenţilor săi în timpul operaţiei.

Robotul chirurgical adus la Spitalul Judeţean din Timişoara în urmă cu trei săptămâni a fost pus la treabă prima dată astăzi. Aparatul a operat o pacientă de 66 de ani. Deşi a înlocuit cu succes chirurgul, robotul a fost atent supravegheat de o echipă de medici din Timişoara şi Bucureşti.

„O operaţie făcută în condiţii de vizibilitate mai bună, în condiţii de versatilitate mult mai mare a instrumentelor permite, mai ales în spaţii restrânse, în cazul pelvisului, să efectueze gesturi de mare fineţe şi de mare precizie”, spune Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie de la Institutul Fundeni.

Medicii spun că pacienţii operaţi cu un astfel de robot beneficiază de o recuperare mult mai rapidă, de numai două-trei luni, faţă de şase luni sau chiar un an, ca în cazul întervenţiilor clasice. Robotul chirurgical a fost cumpărat de Spitalul din Timişoara cu 1,5 milioane de euro, prin intermediul unui proiect european.

„Noi ne-am angajat pe mai multe teme de cercetare şi creăm un următor proiect care ne va permite să aducem echipamentele consumabile”, afirmă Lazăr Fulger, şeful secţiei de Chirurgie II, de la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Spitalul Judeţean a susţinut financiar reabilitarea sălii de operaţie în care este amplasat robotul, având în vedere că aparatul avea nevoie de circuite speciale.

„S-a alocat o sumă de 80.000 de lei pentru renovarea completă a sălii de operaţie ca să arate la standarde europene. Astfel, putem spune că a fost refăcută din rădăcini, în ceea ce priveşte instalaţiile de electricitate, instalaţiile sanitare”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Medicii din Timişoara spun că vor opera cel puţin doi pacienţi pe săptămână cu ajutorul acestui robot performant. Intervenţiile sunt gratuite pentru bolnavi.